Hämynen ja Voutilainen vuoden opettajiksi

Itä-Suomen yliopiston vuoden opettajat on valittu. Joensuun kampuksella eilen vietetyssä yliopiston vuosijuhlassa vuoden opettajaksi valittiin professori Tapio Hämynen historian ja maantieteiden laitokselta. Kuopiossa vuoden opettajaksi puolestaan valikoitui FT yliopistonlehtori Sari Voutilainen.

” Yliopiston tehtävänä on yksiselitteisesti kouluttaa huippuosaajia. Yliopiston opettajien tehtävänä on tukea tuon huippuosaamisen syntymistä”, sanoi Voutilainen puheessaan.

Ylioppilaskunnan Kuopion kampusvaliokunta perusteli kliinisen ravitsemustieteen yksikössä työskentelevän Voutilaisen valintaa muun muassa sillä, että hän on innovatiivinen opettaja, joka kehittää opetuksen laatua. Voutilainen sai kiitosta keskustelevasta opetustyylistä ja opiskelijoiden kannustamisesta kriittiseen ajatteluun.
Professori Tapio Hämysen vuoden opettaja –titteliä puolestaan perusteltiin harvinaisella otteella työhönsä ja opiskelijoihin.

”Hänellä tuntuu aina olevan aikaa kuunnella, opastaa ja neuvoa. Hän on myös altis kuuntelemaan kehitysehdotuksia”, perustelee Itä-Suomen ylioppilaskunnan kampusvaliokunta valintaansa.

Kuopion kampuksen Voutilainen kertoi mietiskelleensä, millainen on hyvä opettaja.

”Uskon että hyvällä opettajalla on oltava paljon samoja piirteitä jotka tekevät tutkijasta hyvän tutkijan, myös opettajan on oltava kiinni ajassa ja uskallettava heittäytyä intohimoisesti opetustyöhön. Opettajan ei kuitenkaan tarvitse olla jalustalla tai täydellinen, jokaiselle meille tulee eteen tilanteita joissa on vaan syytä paljastaa oma riittämättömyytensä ja pyrkiä ohjaamaan opiskelijoita tiedon lähteille”, Voutilainen pohtii.

Voutilaisen mukaan on myös päivänselvää, ettei korkealaatuista opetusta voida antaa ilman hyviä opiskelijoita.

”Mielestäni hyvä opiskelija kyseenalaistaa, mutta myös kestää kritiikkiä ja ymmärtää sen, että tietty kriittisyys kuuluu oppimiseen, etenkin tiedeyliopistossa.’