”Halusin itse, että levyliike säilyy”

Teksti: Tuuli Hyppänen
Kuvat: Risto Takala
Marko Kinnunen on mennyt joskus puurolinjalla, jotta saisi hankittua fanittamansa Metallica-yhtyeen levyn.

Maineikkaan Levy-Eskojen levyliikkeen tarina saa jatkoa uuden omistajan myötä. Entiset omistajat Tommi Piipponen ja Maija Hakala myivät yrityksen vanhalle IT-alan konkarille Marko Kinnuselle. Kymmenen vuotta yrittäjänä toimineelle Kinnuselle erikoisliikkeen vetäminen on tuttua puuhaa ja musiikki rakas harrastus.

”Halusin itse, että kaupungissa säilyy levyliike. Yleensä se sitten menee niin, että jos jotakin haluaa niin pitää itse tehdä”, Kinnunen kertoo.

Uuden yrittäjän oma musiikkitausta keskittyy vinyylien keräilemiseen ja monen vuosikymmenen kokemukseen fanittamisesta.
”Metallican levyt ovat sellaisia, että ne on saatava, maksoi mitä maksoi. Joskus olemme miettineet, syödäänkö kaurapuuroa vai jätetäänkö levy ostamatta. Silloin olemme menneet puurolinjalla”, Kinnunen nauraa.

Mutta kannattaako levyliikkeen pyörittäminen maailmassa, jossa musiikin suoratoistopalvelu löytyy jokaisen taskusta? Kinnunen myöntää, että Spotify raikaa hänen autossaan jatkuvasti. Vinyylikeräilijä kuitenkin uskoo, että levyjen tuottaminen haastaa bändejä miettimään levyjä myös kokonaisuuksina. Hän näkee palvelut mahdollisuutena etenkin uusille tulokkaille sekä ”yhden hitin artisteille”, jotka eivät halua tehdä levyä.

Uudella omistajalla on myös paljon uusia ideoita liiketoiminnan kehittämiseksi. Puheissa vilahtaa ainakin oheistuotteet kuten bändivaatteet ja -asusteet, vinyylipuolen laajentaminen, cd-levyjen järjestäminen uudelleen ja pelien ottaminen valikoimiin.
”Onneksi Tommi osaa ohjeistaa ja kertoa, että mitä on kokeiltu ja kannattaako edes yrittää”, Kinnunen kertoo.

Yksi lisäys liikkeen valikoimiin on kuitenkin jo päätetty. Valhalla Tribe on Kinnusen vuonna 2016 perustama yritys, joka tekee koruja bändien käyttämistä kitarankielistä ja rikki hakatuista rumpupelleistä. Vitriinin paikka liikkeessä on jo päätetty.

Yhteistyökumppaneita Valhalla Tribessa ovat esimerkiksi Kotiteollisuus, Happoradio, S-Tool ja Marco Hietala. Soittajat saattavat vaihtaa kitarankieliä kahden tai kolmen käyttökerran jälkeen ja aikaisemmin nämä materiaalit ovat päätyneet roskiin. Nyt Kinnunen haluaa tarjota faneille enemmän kuin pelkän bändipaidan. Mukaan koruun hän haluaa liittää mahdollisimman tarkat detaljit bändistä, soittajasta ja kiertueesta. Idea korujen tekemisestä syntyi, kun hän itse tilasi Yhdysvalloista samalla idealla tehtyjä Metallica-koruja.
”Sitten aloin miettiä, että nämä voisi tehdä vähän eri tavalla.”

Hyväntekeväisyys on myös mukana yrityksen ideologiassa. Kolmasosa korujen tuotosta lahjoitetaan artistin tai bändin valitsemaan hyväntekeväisyyskohteeseen. Lisäksi yritys tarjoaa työtä neljälle itäsuomalaiselle korusepälle.

Levy-Eskojen liikkeellä pyörii vielä maaliskuun siirtymävaiheen ajan myös vanha omistaja Tommi Piipponen.
”Tietoja siirretään, rutiineja opetellaan ja tutustutetaan Marko asiakkaille”, Piipponen listaa.

Piipponen haistelee nyt uusia tuulia, vaikka suunta ei ole vielä selvillä. Musiikkiala kiinnostaa edelleen kahdenkymmenen vuoden jälkeen. Liikkeestä luopuminen tuntui oikealta ratkaisulta, kun tuntui, että omat ideat on nyt käytetty.
”Haluan, että liike jatkaa, kehittyy ja saa uusia ideoita”, Piipponen toivoo.

Vuodesta 1997 toiminut liike on enemmän kuin levykauppa ja moni asiakas toivoo, että liike säilyy.
”Pitkän linjan asiakkaiden kanssa olemme nauraneet, että tämä on heille enemmän päivähoitopaikka”, Piipponen kertoo hymyillen.