Hallitusten puheenjohtajien luottamus puhuttaa edustajistoja

Kuopion yliopiston ylioppilaskunta käsittelee hallituksen puheenjohtajan luottamuskysymystä. Myös Joensuussa asiasta vähintäänkin keskustellaan.

Sekä Kuopion että Joensuun ylioppilaskunnissa käydään keskustelua hallitusten puheejohtajien luottamuksesta. KYY:n hallituksen puheenjohtaja Veli-Matti Lammentausta ja JoYY:n Markus Kytölä kuuluivat Facebook-ryhmään, joka suljettiin rasistisena.

Ainakin Kuopiossa edustajisto käsittelee luottamuskysymystä 8. huhtikuuta. Luottamuskysymyksen on allekirjoittanut 14 varsinaista edustajiston jäsentä, mikä on yli puolet 25-päisestä edarista.
KYY:n edustajiston puheenjohtaja Hanna Laakso luonnehtii tilannetta vakavaksi.

”Ihmiset ovat hyvin huolissaan, miten tilanne vaikuttaa meidän toimintaamme muiden ylioppilaskuntien suhteen ja halukkuuteen hakeutua tänne opiskelemaan. Edustajiston jäsenten mukaan käytävillä on käyty paljon keskustelua asiasta”, Laakso kertoo.

Kytölä ja Lammentausta ovat pyytäneet julkisesti anteeksi arviointivirhettään. He eivät liittyneet ryhmään rasistisuuttaan, vaan tahtoivat keskustella maahanmuutosta kriittisesti. Molemmat nauttivat hallitusten jäsenten luottamusta. JoYY:n edustajiston puheenjohtaja Sanna Hämäläinen kertoo, että tapauksesta vähintäänkin keskustellaan seuraavassa edustajiston kokouksessa.

”Meillä ei vielä ole tullut epäluottamuslausetta. Viime perjantaina tapasin ryhmäpuheenjohtajia, ja keskustelimme asiasta”, Hämäläinen kertoo.

Hämäläisen mukaan kaikilla on halu saada tilanteesta perusteellista tietoa, jotta ei oltaisi vain lehtikirjoittelun varassa.

”Asia liittyy laajempaan keskusteluun. On pohdittava, missä menee yksityishenkilön ja luottamushenkilön välinen raja ja mitä hallituksen puheenjohtaja voi tehdä”, Hämäläinen toteaa.
Edustajistoilla on rajanvedon paikka.

”Asia tulee prosessoitua kunnolla. Olipa lopputulos mikä tahansa”, Laakso summaa.