Goon: Tehtaan varjosta

Toisin kuin albumin nimestä voisi päätellä, Goon ei uppoudu synkkäsävyisiin työläiskuvauksiin Toivo Pekkaselle kunniaa tekevällä levyllään. Ei, sillä Kotkassa soitetaan reipasta skata! Tyylivaikutteita on napattu myös perinteisemmän soittolistarockin puolelta, ja jotain perinteisen iskelmällistä seassa on myös kuultavissa.

Yhden aiemman pitkäsoiton tehnyt ja jo vuosia keikkaillut yhtye on matkan varrella kutistunut muutaman soittajan verran. Nyt Goonissa soittaa enää viisi jäsentä, mutta ei haittaa. Uudella levyllä Goon kuulostaa ehkä jopa paremmalta kuin edellisellä. Torvisektion ja särökitaroiden yhdistelmä toimii edelleen hyvin ja puhtia soittajissa riittää. Ken tietää, ehkä tänä vuonna yhtye saavuttaa jo laajempaakin tunnettuutta. Ja koska Suomessa ei ole skan soittajia muutenkaan liikaa, toivokaamme Goonille kaikkea hyvää myös jatkoon.

Juho Jantunen ei laulajana ikävä kyllä ole vieläkään kovin kaksinen, vaikka ilahduttavan paljon levyllä nokkamiehenä soittaakin (trumpettia, kitaraa ja nyttemmin myös pianoa). Sanoituksetkin ovat joissain paikoin teennäisiä. Hyviä ajatuksia on varmasti haluttu tuoda julki mutta jotakin omaperäisyyttä jää Jantusen sanomasta silti puuttumaan.

Mutta turhahan niitä sanoja on otsa kurtussa kuunnella. Goonilla on nimittäin sen verran hyvä meno, ettei yhtyettä kehtaa turhaan mollata pikkuasioiden takia. Erityisen meneviksi raidoiksi osoittautuvat levyn avaava Ekoauto sekä lähes nimikkobiisi Tehtaan varjossa. Eikä levyn päättävä, kansallisromanttisen melankolinen Hullun huolet sekään mikään heikko esitys ole. Ylipäänsä Tehtaan varjosta on pääosin säästynyt heikommilta hetkiltä, kokonaisuus pysyy hyvin hanskassa. Kiihkeämpien säkeiden, solististen osuuksien ja rauhallisten hetkien vuorottelu on hyvässä tasapainossa kuin vanhoilla tekijöillä ainakin ja tekee levystä kiitollisen kuunneltavan.

Näin kesää odotellessa Tehtaan varjosta päätyneekin levysoittimeen vielä useamman kerran. Juhannuksena voi sitten kantaa jo kaiuttimet pihalle ja laittaa ystävien kanssa tanssiksi – sellaiseen käyttöön Goon on mitä sopivaisin. Ja aina voi hankkiutua keikalle, sillä niitä näillä miehillä mahtaa tänäkin keväänä riittää.