Free: Live!

Freen kultakautta keikalla

Brittiläisen bluesrockin kuninkuussarjaan kuuluva Free hajosi väliaikaisesti vuoden 1971 keväällä. Jäähyväislahjana diggareille tarjoiltiin singlehitti My Brother Jaken lisäksi alun perin kuudesta livebiisistä ja yhdestä ennenjulkaisemattomasta studioraidasta koostunut Free Live! Raa’alta debyytiltä Tons of Sobs mukana on bluesrevitys The Hunter sekä oman tuotannon osalta kyseisen pitkäsoiton huippuhetkiin lukeutuva, mainiosti svengaava I’m A Mover.
Erinomainen kakkosalbumi Free sivuutetaan Liven kappalevalinnoissa täysin, mutta menestyslevy Fire and Waterin osuus on luonnollisesti runsain. Hitti Allright Now käynnistää albumin ja mukana ovat lisäksi erinomaisen sielukas nimiraita Fire and Water sekä niin ikään keskeisimpään tuotantoon lukeutuva rypistys Mr Big. Highwaylta valinnat kohdistuvat ärhäkkään Riding on A Ponyyn sekä balladituotannon osalta Freen kiistattomiin merkkiteoksiin lukeutuvaan Be My Friendiin.

Slovariosastolla myös albumin päättävä studioraita Get Where I Belong lukeutuu yhtyeen terävimpään kärkeen. Vuoden 2001 remasteroitu versio tarjoaa onneksi lisää Freen mainiota keikkakuntoa ja kiinnostavien kappalevalintojen kera. Debyytiltä Tons of Sobs mukana on kaksi keskeistä raitaa; yhtyeen kaikkien aikojen ensimmäisen kappaleen kunniakasta titteliä kantava revitys Walk in My Shadow sekä riipaisevan kaunis Moonshine. Myös kakkosalbumi huomioidaan tällä kertaa mainioriffisen Womanin ja kiitettävällä intensiteetillä svengaavan Double on Trouble Timen versioiden myötä.

Keskeisimpään tuotantoon lukeutuvista Mr Bigistä, Allright Nowsta ja myös erinomaisesta studioraidasta Get Where I Belong tarjolla on myös toiset versiot. Bonusraitojen ansiosta jo alkuperäisversiona tasokkaan Free Liven profiili kohoaa entisestään.
Jo vuoden 1972 alussa yhtye oli palannut yksiin ja julkaisi tyylillisesti uusia ovia availleen pitkäsoiton Free at Last, joka Little Bit of Love – hitin ja niin ikään tunnetuimpaan antiin lukeutuvan Sail Onin lisäksi sisälsi muun muassa Magic Shipin ja Guardian of the Universen kaltaisia unohdettuja kultahippuja.

Paul Kossoff 14.9.1950 – 19.3.1976