Free: Free

Erinomainen kakkospitkäsoitto

Brittiläisen bluesrockin kermaa edustavan Free-yhtyeen tuotannossa sen vuoden 1969 kakkosalbumi on ansioistaan huolimatta jäänyt turhan vähälle huomiolle. Nyt kyseinen longari on saanut kaivatun uusintajulkaisunsa vinyylinä. Vaikkei yhtään hittibiisiä sisälläkään, kyseessä on eräs Freen vahvimmista levykokonaisuuksista. Avausraita I’ll Be Creepin’ on erinomainen shuffle, jossa Paul Rodgersin upea vokalisointi, Andy Fraserin funkahtava bassottelu ja Simon Kirken tarkka beat täydentyvät Paul Kossoffin vitaalisella kitarasoololla.
Songs of Yesterday jatkaa valitussa genressä ollen kuitenkin musiikillisessa kokonaistoteutuksessaan edeltäjäänsä astetta revittelevämpi. Lying in the Sunshine on pelkistetyn tyylikäs slovari, jota seuraa hillitön svenginumero Double on Trouble Time, jossa Kossoff kitaroineen jälleen loistaa. Mouthfull of Grass on lähes instrumentaali tunnelmapala.

Iskevän riffittelyn pariin päästään jälleen Woman-raidan myötä. Albumin seesteisemmästä osastosta Free Me on suorastaan riipaisevan tyylikäs, eron tuskasta kumpuava balladi ja pitkäsoiton päättävä, todennäköisesti Trafficin Chris Woodin huilulla sävytetty Mourning Sad Morning lukeutuu niin ikään Freen slovariosaston ehdottomaan parhaimmistoon. Kahden timantin väliin sijoittuva Broad Daylight valikoitui iskevyydessään albumin singlepoiminnaksi ja Kossoff tekee jälleen varsin upeaa jälkeä.
Freen kakkosalbumi sisältää klassikkotasoisia kappaleita niin bluesrockin kuin balladien osalta. Yli puolet pitkäsoiton sisällöstä ansaitsee paikkansa yhtyeen tuotannon terävimmässä kärjessä.