Foo Fightersin kaksituntinen hittejä

KALASATAMA – Ihan heti ei tule mieleen parempaa vastaavan kokoista rokkibändiä sunnuntaiksi Kalasatamaan konsertoimaan. Konsertti näytti olevan kesän kohokohta aika monelle niistä 28 000 ihmisestä, jotka täyttivät lavan edustan Foo Fightersin iskiessä settinsä käyntiin. Tällaisissa massiivisissa konserteissa on aina omat rasituksensa, kun saa ensin jonottaa tuntikausia, että pääsee tunneiksi kentälle odottelemaan keikan alkua. Lämmittelemässä oli kolme muutakin bändiä, jotka vetivät ansiokkaat keikat, mutta odottelun makua yleisössä oli silti vielä Biffy Clyronkin aikaan. Osa tuli toki asiakseen ihan Michael Monroetakin katsomaan. Onhan uusi Sensory Overdrive levy sentään miehen paras aikoihin.
Odotus kuitenkin palkittiin perusteellisesti. Iltapäivälehtien herättelemästä kohusta huolimatta kukaan ei astunut paskaan, vaan sai kuulla korvien täydeltä maailmanluokan rockia. Konserttijärjestelyissäkään ei ollut mitään kirjoittamisen arvoista kritisoitavaa. Tupakoinnin kontrolli tosin herätti aika ajoin hämmennystä kun ihmiset polttivat vapautuneesti Tupakointi kielletty -kylttien alla, eikä vieressä ollutta järjestysmiestä kiinnostanut lainkaan.

Foo Fighters tuntui viihtyvän lavalla. Artistit vaikuttivat juuri sopivassa määrin perusjätkiltä ja David Grohlin välispiikit vapauttivat tunnelmaa. Yleisöä ei tarvinnut kosiskella, vaikka jossakin välissä kitaristi Chris Shiflett tiluttikin hiukan Hurriganesia väliin. Bändin pitkä ura mahdollisti keskittymisen hitteihin, joten yleisö tuntui saavan rahoilleen vastinetta. Grohl on kuulemma rockin mukavin mies, eikä sitä tarvitse ainakaan tämän keikan perusteella ihmetellä.
Hittejä ei sahattu läpi hampaat irvessä. Mukaan mahtui Grohlin ja Shiflettin kitarakamppailu, joka lämmitti muidenkin kuin intohimoisimpien kitaradiggareiden veriä. Rauhallinen tulkinta Times Like These -kappaleesta toimi hienosti.

Heti alkuun soitettu radiosoitosta niin tuttu Bridge Burning nostatti saman tien. Kolmanneksi tarjoiltu The Pretender sai viimeisetkin liekkeihin. Voisi luulla, että Monkey Wrench olisi ehtinyt jo kulua puhki, mutta sen sijaan se vain alleviivasi Dave Grohlin puhuneen roskaa, kun hän eräässä spiikissään totesi bändin olleen aiemmin ihan paska.
Ehkä siinä oli jotain uutuuden tuntua soittajillekin, kun bändi oli ensimmäistä kertaa omassa stadionkonsertissaan Suomessa soittamassa. Suomessa vierailu oli kolmas, mutta festarikeikkahan ei ole ihan sama asia yleisölle, eikä artistille.
”Meidän täytyy varmaan tulla tänne useamminkin”, Grohl arveli.