Fine diningia, johon jopa opiskelijalla on joskus varaa

Teksti ja kuvat: Anssi Kekkonen
Viime vuonna avattu Local Bistro on piristänyt Joensuun ravintolatarjontaa.

Local Bistro näyttää onnistuneen profiloinnissaan: paikan saavutettavuus on hyvä, ja paikallisista raaka-aineista ja mielikuvituksellisista annoksista huolimatta ihmisillä on matala kynnys astua sisään. Hintataso sallii opiskelijallekin satunnaisen visiitin.
Ovelta lähtien palvelu oli ystävällistä ja välitöntä. Saimme paikan ikkunan vierestä. Ikkunasta näkee Kauppakadun eteläpään ilahduttavasti vilkastuneen kävelyliikenteen. Local Bistron sisustus on trendikäs ja kiinteistön moderniin henkeen sopiva.
Ruokalista on edullisempien ravintoloiden tapaan valmiiksi pöydällä olevissa kartongeissa.

Alkuruoka

Tilasin alkuruoaksi tartarpihvin naudasta (9,80 e). Annokseen käytetty liha oli erinomaista ja esillepano miellytti silmää. Annoksen keskellä oleva uppomuna on keskivertoruokailijalle raakaa kananmunaa helpommin lähestyttävä elementti. Kaprikset toivat annoksen pikantin sävyn ja kekseliäs kurkkuhyytelö sekä syötävät kukat toivat annokseen luksuksen tuntua. Kreemi antoi satunnaiseen haarukalliseen annoksen kaipaamaa täyteläisyyttä. Paikallisuutta korostivat lautaselle tupsautetut kuusenkerkät.
Puolisoni Aino puolestaan valikoi alkuruoaksi artisokkakeiton (8,90 e) jonka maut olivat hänen mukaansa muuten kohdallaan, mutta suolaa olisi saanut olla enemmän. Lisäksi krantuhko kasvisruokailija pahoitteli sitä että kalaruokiin oli ympätty hänen kammoamaansa mätiä. Itse sen sijaan arvostan tarkkaan harkittuja annoksia jotka haastavat ruokailijan kokeilemaan jotain uutta.
Tässä välissä täytyy sanoa sananen astiastoista ja aterimista: nimittäin voimakkaasti koverat lautaset ja varteen painotetut aterimet ovat huono yhdistelmä. Pöydässämme lautaselle laskettu haarukka tippui lattialle parikin kertaa. Pahimmillaan hieno illallinen voi siis päättyä tahriintuneeseen nuttuun. Kehottaisin vaihtamaan joko aterimet tai astiat.

Pääruoka

Kekkonen vaikuttui kylmäsavulohipizzasta.
Kekkonen vaikuttui kylmäsavulohipizzasta.
Oli pääruoan vuoro. Pääruoat on koottu mystisesti kahden otsakkeen alle. Ensimmäinen on ”Karelian Street Food” ja toinen ”Jatketaan”. Street foodit sisältävät annoksia jotka eivät säikäyttäisi edes Tuupovaaran Öllölästä särpimelle saapuvaa vierasta – aineksiltaan tai hinnaltaan. Jatketaan-lista taas sisältää vaativampia ja osin hintavampia päivälliselle profiloituja annoksia.
Päädyin pienen harkinnan jälkeen tilaamaan kylmäsavulohipizzan (12,90 e). Annos herätti minussa filosofisen pohdinnan siitä, olisiko uunissa käynyt kylmäsavulohi enää kylmäsavulohta. Mutta kas: annos olikin koottu ennalta paistetun pohjan päälle. Se siitä pohdinnasta. Maut olivat todellakin kohdallaan. Kastikkeen virkaa toimitti mätimousse ja kaprikset pääsivät taas sivurooliin pikkelöidyn punasipulin kanssa. Kokonaisuuden kruunasi maut yhteen nivova tilliöljy.

Aukko on täytetty

Local Bistron motto kuuluu: ”Se astetta parempi paikallinen”. Lupauksen mukaisesti listan annoksien ainesosissa vilahtelevat paikalliset raaka-aineet mielenkiintoisessa muodossa. Paikallisten raaka-aineiden käytössä ovat aiemmin kunnostautuneet muun muassa Ravintola Kerubi, sekä Joensuun tunnetuin fine dining -keittiö Kielo. Arkipäivisin Local bistrossa on tarjolla lounasruokaa ja iltaisin sekä viikonloppuisin listaruokaa.
bistroimg2Kokonaisuudessa voitaneen sanoa että Local Bistro on täyttänyt tietynlaisen aukon Joensuun ravintolaelämässä. S-ryhmää periaatteesta vältteleville löytyy nyt ravintola keskeisellä sijainnilla. Annosten hinnassa ja lähestyttävyydessä paikka lyö laudalta Kielon. Käyntimme perusteella myös ruoan hinta/laatu-suhde on kaupungin parhaimmistoa. Ravintola on käymisen arvoinen niin ruokafriikille kuin harvemmin valmiissa pöydässä pistäytyvällekin. Local Bistro tuo fine diningin kaikkien ulottuville.

Ravintolaa vetää kolmen muun omistajan kanssa Helsingin ja Joensuun ravintolaelämässä ansioitunut Marko Turunen.

Alkuruoka: 8,5/10
Pääruoka: 9/10