Filth and Wisdom

Madonnan ensimmäinen ohjaustyö sai Suomen ensi-iltansa jo marraskuussa 2008. Sen maailmanensi-ilta oli Berliinin elokuvajuhlilla aiemmin samana vuonna. Joensuuhun elokuva saapui vasta nyt, eikä varmaan ole sattumaa, että se tapahtui samoihin aikoihin Madonnan Suomen konsertin kanssa. Kiitos elokuvakeskus Tapion, pääsee Uljaskin nyt siis ratsastamaan Suomen vallanneella Madonna-huumalla.

Ennakkoluulot ovat melkoiset, kun istahtaa katsomaan Madonnan kaltaisen supertähden esikoisohjausta. Madonnahan voi tehdä mitä ikinä tahtoo, joten lahjakkuus ei hänen tapauksessaan ole ollut välttämätöntä ohjaajan pallille pääsyyn. Siksi elokuva yllättääkin niin iloisesti.

Filth and Wisdom on tavallaan romanttinen komedia, mutta hyvin räkäinen sellainen. Elokuvassa folkpunk-yhtye Gogol Bordellon johtohahmo Eugene Hütz näyttelee Gogol Bordello-nimisen folkpunk-yhtyeen johtohahmoa nimeltä A.K., joka yrittää lyödä itseään läpi musiikkibisneksessä. Kuten elokuvan sokea professori Flynn (Richard E. Grant) toteaa, tie menestykseen kulkee monen nöyryytyksen kautta. Hützin karisma toimii keikkalavan lisäksi näköjään myös valkokankaalla ja hän toimiikin elokuvan kertojana sekä kantavana voimana.

Gogol Bordello on loistava bändi ja sen musiikki saattaa katsojan elokuvan läpi. Lisäksi Madonna on sirotellut omaa tuotantoaan elokuvaan hyvin taidokkaasti.

Elokuva on täynnä sellaista ilahduttavaa hetkessä elävää pseudoviisautta, jota löytyy jokivarren pussikaljaporukoista. Seuraavana aamuna se ei ehkä kuulosta hyvältä, mutta sillä hetkellä se on absoluuttisesti totta. Vaikka elokuva ei sano mitään erityisen järisyttävää elämästä tai muustakaan, niin sen lämminhenkisyys ja Hützin persoona riittävät tekemään siitä katsomisen arvoisen. Näyttelijäsuoritukset ja mielenkiintoiset henkilöt kantavat elokuvaa vaikka tarina onkin ohut. Lopussa kaikki tietenkin päättyy onnellisesti.