Festarihysteriaa helmikuussa

Teksti ja kuvat: Emma Vormisto
Tuisku ei tyydy yhteislaulatuksessa keskinkertaisiin suorituksiin, vaan äänet huudetaan käheiksi ja pyllyt pistetään pyörimään kuin JLolla.

Emma Vormisto kreisibailasi koko yön Lunta Ilosaaressa -festareilla ja jatkoilla. tapahtuma tarjoili vauhdikkaan maistiaisen siitä, mitä on kesällä Ilosaarirockissa odotettavissa.

Lunta Ilosaaressa tuo musiikkia ja rentoa yhdessä oloa talven keskelle. Tapahtumasta saa esimakua kesän festareista, sillä tämänkin musiikkijuhlan esiintyjistä puolet nähdään kesällä Laulurinteellä.
Areenan ovet aukeavat puoli neljältä ja Paperi T alkaa soittaa tunnin päästä ensimmäisten kävijöiden saapumisesta. Lavan edessä ei ole vielä tunkua, mutta satakunta kuulijaa on ryhmittynyt tiiviisti lavan edustalle laulamaan miehen mukana. Suurin osa festarikansasta ei ole löytänyt tietään vielä Viikatteenkaan aikana Areenalle, vaan kaupungilla pyörii ihmisiä sen näköisenä, että joraamaan ollaan menossa, mutta vielä ei ole paikan päälle ehditty. Yleisömäärä kuitenkin kasvaa koko ajan bändin soittaessa ja setin loppuvaiheessa lavan edessä alkaa olla jo tunkua.
Amorphis ja Mustasch keräävät mustiin pukeutuneet pitkätukat lavan läheisyyteen laulamaan kuuluvasti ja heiluttamaan käsiään kohti kattoa. Eturivin nuoret neitokaiset eivät liene tulleet katsomaan näitä metallimiehiä, mutta niin vain nousee yhden jos toisenkin tytön käsi ja kännykkäkamerat räpsivät kymmeniä otoksia muistikortille. Ilmassa alkaa olla ihan oikeaa festaritunnelmaa.

Lunta ilosaaressa -kuvasatoa

Klikkaa kuvia suuremmaksi

Mustaschin soittaessa JVG:n Jare ja Ville Galle valmistautuvat omaan esitykseensä saunoen ja juhlajuomaa nauttien.
”Pari kaljaa ja yks lasi viskikolaa, ei sen kummempia valmistautumisrutiineja”, Jare kommentoi.
Ville Galle tanssahtelee mankasta tulevan musiikin tahdissa ja uskoo olevansa menossa lämppäämään Antti Tuiskua. Areenalla JVG paidoissa juoksentelevat tytöt saattavat olla asiasta eri mieltä, mikä lohduttanee artisteja.
”Kyllähän festareilla on monenlaisia esiintyjiä ja niillä täytyy vastaanottaa monenlaista musiikkia”, Ville Galle pohtii.
Joensuusta artisteilla on aiempaa kokemusta Kerubissa ja Ilosaaressa esiintymisestä. Miesten mukaan Joensuu on kuitenkin Itä-Suomen päätöspiste, jonne Itä-Suomi loppuu.
”Jos tänne joutuu lähteen keikalle, niin tietää, että on pitkä matka”, Ville Galle naurahtaa.
Pitkä matkustusaika kuitenkin palkitaan, kun festaritunnelma räjähtää käsiin JVG:n astuessa lavalle. Kello alkaa olla kymmenen ja iloisia juhlijoita on joka puolella. Anniskelualue pursuaa ja lavan eteen ei mahdu puoletkaan halukkaista, vaan ihmismassa jatkuu aina käytäville ja katsomoihin saakka.
Enää ei tyydytä heiluttamaan kättä kohti kattoa, vaan hyppiminen, kirkuminen ja kovaääninen laulu täyttävät Areenan ja korvatulpille alkaa olla todellista tarvetta. Onneksi korvatulppia saa helposti Itä-Suomen yliopiston ja Karelia ammattikorkeakoulun Lounge-pisteeltä ja muutama kuuroutuminen saadaan pelastettua.

Loungen lisäksi Kerubin grilli tarjoilee lämmintä purtavaa festarikansalle, joka ei halua sulloutua ihmismassaan lämmittelemään. Ranskalaisia ja kanavartaita tulee vastaan joka toisen festarikävijän kädessä – ja tyhjät lautaset ja mukit löytyvät katsomon tuolien alta, koska tyhjä kippo on ollut liian raskas kantaa viereiseen jäteastiaan.
Tapahtuman viimeinen artisti, Antti Tuisku, kipuaa lavalle varttia vaille kaksitoista ja JVG:n aikana alkanut festarihysteria jatkuu samaan malliin. Tuisku ei tyydy yhteislaulatuksessa keskinkertaisiin suorituksiin, vaan äänet huudetaan käheiksi ja pyllyt pistetään pyörimään kuin JLolla. Uudet ja vanhat kappaleet saavat yleisön tanssimaan ja tunnelma on huikea.

Kun lanteet on saatu keinumaan, lähdetään illanviettoa jatkamaan Kerubiin ja Bepoppiin, joissa keinuminen jatkuu aina aamu neljään saakka. Taksijonossa ja keskustassa on ruuhkaa, kun loppuunmyydyn Joensuu Areenan 4500 kävijää lähtee valumaan kukin omaan suuntaansa.