Feministinen aloite: Seksityöläisille tukea, ei kontrollia

HELSINKI – Tänään osoitetaan mieltä seksin oston kriminalisointia vastaan. Feministinen aloite! –verkosto vaatii, että seksin oston kieltävän lain valmistelusta luovutaan. Seksin ostokieltoa perustellaan ihmiskaupan ehkäisemisellä ja naisystävällisyydellä, mutta feministiverkoston mukaan kielto vain lisäisi jo marginalisoidussa asemassa oleviin kohdistuvaa kontrollia. Verkoston mukaan paras keino prostituutioon liittyvien ongelmien ehkäisemiseen on riittävästä perusturvasta ja tukipalveluista huolehtiminen.
”Seksin ostokiellon kannattaminen osoittaa tietämyksen puutetta ihmiskauppaan johtavista syistä. Tutkimusten mukaan ihmiskauppaa aiheuttaa ennen kaikkea rajoittava maahanmuuttopolitiikka sekä siirtolaisten heikko oikeudellinen asema. Tämän vuoksi ihmiskauppaa tapahtuu kaikilla siirtolaisvaltaisilla aloilla, ei vain kaupallisen seksin piirissä. Seksinostokielto ei myöskään suojele ihmiskaupan uhreja, vaan vaikeuttaa seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan tunnistamista”, verkoston jäsen Niina Vuolajärvi toteaa.

Verkosto muistuttaa, että Ruotsissa vastaavan lain on todettu huonontaneen entisestään seksiä myyvien asemaa.
”Kaupalliseen seksiin liittyviä ongelmia pitää kriminalisoinnin sijaan ratkaista sosiaalipoliittisilla ratkaisuilla. Tällä hetkellä Suomessa seksiä myyvät heikossa taloudellisessa asemassa olevat ihmiset, kuten opiskelijat, yksinhuoltajat, siirtolaiset ja muut matalapalkkaisille aloilla toimivat ja heikon perusturvan omaavat ryhmät”, mielenosoitustiedotteessa todetaan.
Verkosto vaatii myös loppua poliisin koventuneille kontrollitoimille sekä seksin myymisen liittyvän käännytyspykälän poistamista ulkomaalaislaista.
”Seksityöntekijät ovat kertoneet, että poliisi käyttää halventavaa kieltä ja sakottaa heitä seksin myynnistä julkisella paikalla pelkästään siksi, että heillä on mukanaan kondomeita. Poliisin toiminta johtaa kondomien käytön vähenemiseen ja vie luottamuksen poliisiin. Seksityöntekijät eivät uskalla tehdä rikosilmoituksia esimerkiksi joutuessaan väkivallan uhriksi”, verkoston jäsen Katri Immonen kuvailee.

Feministinen aloite! on pääkaupunkiseudulla toimiva verkosto, joka ajaa seksityöläisten oikeuksia ja vastustaa seksin oston kriminalisointia. Feministisen ryhmän lähtökohtana on antirasistinen ja queerfeministinen politiikka
Mielenosoitus järjestetään Eduskunnan Pikkuparlamentin edustalla 7. marraskuuta kello 12.30 alkaen