Feministin manifesti

Teksti: Anne Haikola
Kuvat: Pixabay

Feministi vihaa miehiä

Väärin. Feministi ei vihaa miehiä. Jos kannattaa jotain tiettyä näkemystä, ei tarkoita, etteikö voisi kannattaa toisiakin (kuten sitä, että myös miesten oikeudet ovat tärkeitä ja niitäkin on feministin ajettava). Tietyn ryhmän oikeuksien kannattaminen ei automaattisesti merkitse, että polarisaationa on oltava vastatusten toisen puolen kanssa. Sitä paitsi nykyajan feminismi myös käsittelee muun muassa sukupuolten ja seksuaalisuuden moninaisuutta, joten tätä ”vastapuolta” ei sinänsä voida edes yksinapaisesti tyhjentää miessukupuoleen. On myös miespuolisia feministejä, muun muassa esimerkillinen Kanadan pääministeri Justin Trudeau.

Julistus: Eläköön kaikki sukupuolet!

Feministi on tietynlainen ihminen

Jälleen väärin. Feministejä on hyvin monenlaisia. Ei ole olemassa yhtä tyyppiä. Kaikenlaisista yhteiskuntaluokista olevat naiset ovat taistelleet oikeuksistaan. Edellisessä vastauksessa väläytelty intersektionaalinen feminismi huomioi myös esimerkiksi etnisen taustan vaikutuksen ihmiseen. Ihmiset eivät kuulu homogeeniseen ryhmään, jota määrittäisi vain sukupuoli. Erilaiset ryhmäjäsenyydet asettavat yksilöt kamppailemaan erilaisten kysymysten ja rajoitteiden parissa. Rosa Meriläinen kirjoittaa kolumnissaan miesten olevan ensisijaisesti ihmisiä, eivätkä sukupuolensa stereotyyppisiä edustajia. Sama juttu naisten ja muidenkin sukupuolten kohdalla.

Julistus: Meitä on moneksi!

Feministi on lesbo

Toistettakoon, ettei feministi vihaa miehiä. Ihmisen seksuaalinen suuntautuminen ei ole tahdon asia, eikä se ole liitoksissa poliittisiin näkemyksiin. Monet naispuoliset feministit elävät heteroseksuaalisessa parisuhteessa. On toki totta, että monet sateenkaari-ihmiset ovat feministejä. Seikka liittynee vähemmistöjäsenen haluun edistää kaikkien vähemmistöjen oikeuksia.

Julistus: Halua ketä haluat!

Feministi on oppinut

Ollakseen feministi ei ole tarvinnut lukea sukupuolentutkimusta yliopistossa (itse en ole suorittanut kurssiakaan; unohdin ilmoittautua). Eikä tarvitse lukea Simone de BeauvoirinToista sukupuolta (1949) (voi luojan kiitos: nukahtaisin varmasti jo esipuheessa). Riittää, että on kiinnostunut yhteisen hyvän edistämisestä.

Julistus: Laadukas chick lit on oiva self help!

Feministi on radikaali

Feminismiä on monenlaisia muotoja, ja liikkeen sisällä vallitsee erilaisia käsityksiä. Kaikki feministit eivät suinkaan kannata radikaalifeminismiä, joka näkee yhteiskunnan täysin patriarkaatin valtaamana. Merriam-Websterin sanakirjan mukaan feminismi on teoria sukupuolten poliittisesta, taloudellisesta ja sosiaalisesta tasa-arvosta. Omaan korvaani tässä selviössä ei ole mitään radikaalia.

Metoo-kampanja on valitettavasti välillä tulkittu miehiä syyllistäväksi fundamentaalifeministiseksi liikkeeksi, vaikka kyse on oikeasti ollut vain siitä, että jokaiselle suotaisiin turvallisuutta ja kehorauhaa.

Julistus: On radikaalimpaa olla olematta feministi!

Feminismi on kuivaa

Eikä ole. On kuivempaa olla fossiili ja pysyä kivikaudella. Sitä paitsi: feminismi oli yksi viime vuoden haetuimmista hakusanoista. Jos se olisi niin tylsää, miksi ihmisiä selvästi kiinnostaa se? Ja lisäksi: feministitutkija Saara Särmä on hauskuuttanut koko maapalloa palkitulla Congrats! You have an all male panel -blogillaan. Vapaa-ajallaan Särmä tykkää muun muassa katsella Sinkkuelämää-sarjaa.

Julistus: Särmässä on särmää!

Feministin on kutsuttava itseään feministiksi

Pakkohan on vain kuolla. Jokainen itse päättää, millä määrein haluaa itseään kutsua. On kuitenkin huomionarvoista, että feminismiä viedään parhaiten eteenpäin puhumalla siitä. Emma Watson on todennut, että niin kauan kuin feministi-sanaa kavahdetaan, sitä on käytettävä, jotta asenteet muuttuvat. Sanoilla on valtaa ja niillä muokataan todellisuutta. Ikävä kyllä presidenttitenteissä usein kuultu lause ”kannatan kyllä tasa-arvoa, mutta en määrittele itseäni feministiksi” ei anna ehdokkaasta kovinkaan tasa-arvoa ajavaa kuvaa ja tämä tapaa näkyä henkilön toiminnassa.

Julistus: Haavistosta seuraava presidentti!

Feministi ei voi pukeutua seksikkäästi

Feminismi on sitä, että jokaisella on oikeus olla sitä mitä on. Feminismi ei tarkoita sitä, että ei saisi ehostautua ja näyttää naiselliselta. Biologisia eroja ei tarvitse häivyttää eikä kieltää. Jennifer Lawrence kohautti vastikään pukeutumalla avaraan Versacen mekkoon lontoolaisen hotellin katolla ympärillään lämpimästi pukeutuneita miehiä. Some spekuloi, että hänet oli pakotettu palelemaan. Lawrence kirjoitti terävän postauksen, jossa selvitti tahtoneensa nimenomaan esitellä upeaa mekkoaan, kyse oli vain viidestä minuutista ja reaktiot ovat osoitus seksismistä eivätkä feminismistä. Juuri näin. On hyvä malttaa kuunnella yksilön motiivit teoilleen.

Julistus: Älä koskaan missaa tilaisuutta näyttää itseltäsi!

Feministi ei voi käyttää huulipunaa

Sama julistus kuin edellä.

Feministillä ei ole huumorintajua

Luuletko, että tätä tekstiä on haudanvakavana kirjoitettu? Onko jokainen yhteiskunnallisia muutoksia ajava ihminen haukotuttava ja tylsä? Ei ole.

Katsokaa nyt vaikka video Barack Obamasta tanssimassa diskopallon kanssa, Michelle Obamasta räppäämässä James Cordenin autossa tai homojen oikeuksia ajavasta taitoluistelija Adam Ripponista kertomassa kisojen suorassa lähetyksessä, että hän tarvitsee rauhoittavia ja drinkin. Feministit tekevät oivallista stand uppia; check Youtube ja The Ellen DeGeneres Show!

Julistus: Kunnon feministi osaa sanoa jou!

 

Anne Haikola
Kirjoittaja opiskelee psykologiaa ja pukeutuu punaiseen tiistaisin.