Azra Tayyeb, ExchangeAbility-projektin koordinaattori pyrkii lisäämään tietoisuutta esteettömyydestä vaihto-opinnoissa.
Erasmus Student Network (ESN) Joensuu järjesti torstaina ExchangeAbility-nimisen vaihdon esteettömyys -tempauksen osana Erasmuksen valtakunnallista teemapäivää. Agora- ja Metria-rakennuksissa vieraillut tempaus esitteli käytännönläheisesti mm. kuinka kirjoitetaan pistekirjoitusaakkosin ja kuinka näkövammainen kävelee valkoisen kepin kanssa. Tayyebi kirjoittaa pistekirjoitusta toimittajalle.ESN:n esteettömyyskoordinaattori Azra Tayyebin mukaan teemapäivän tavoitteena on lisätä tietoisuutta esteettömyydestä erityisesti vaihto-opintojen aikana. ”Erasmuksen ExchangeAbility-projektin yksi päätavoite on kannustaa fyysisesti vammaisia ihmisiä lähtemään vaihtoon sekä tunnistaa ja poistaa vaihtoonlähdön esteitä”, Tayeebi kiteyttää. Projektin sivuston mukaan vuonna 2009 Erasmus vaihto-ohjelmaan osallistuneista vain 0,14 % oli opiskelijoita, joilla oli erityistarpeita. Osuuden kasvattamiseksi ExchangeAbility onkin valittu Erasmuksen vuoden lippulaivaprojektiksi.
”Reetta, Solidarity, ESN Joensuu, ExchangeAbility 2016”Esimerkkinä siitä, miten jokainen voi tukea kampanjan tavoitteita Tayeebi mainitsee opiskelupaikkansa rakennusten ja ympäristön esteettömyyden kartoittamiseen osallistumisen sähköisen MapAbility-järjestelmän kautta. ”Näin vaihtoon lähtöä suunnitteleva saa jo etukäteen tietoa ympäristön esteettömyydestä ei pelkästään kampuksen, vaan koko tulevan kotikaupunkinsa alueella”, Tayeebi jatkaa. Arjessa esteettömyyden voi Tayyebin mukaan huomioida myös varmistamalla, että julkaistu materiaali on esteetöntä – huomioiden, että myös värisokeat sekä näkö- ja kuulovammaiset voivat vastaanottaa välitetyn informaation.
ExchangeAbility-päivän aikana ESN Joensuu keräsi kuvagalleriaa ohikulkevista ihmisistä pitelemässä kylttiä, jolla he saivat omin sanoin kertoa, mitä esteettömyys heille tarkoittaa. Kuvagalleria julkaistaan sunnuntaina ESN:n sosiaalisessa mediassa osana ExchangeAbility kampanjaa.