ESU: EU:n talouspolitiikka kurittaa opiskelijoita

EU – Eurooppalaisten opiskelijakuntien kattojärjestö ESU on huolissaan talouskurin vaikutuksista korkeakoulukseen. Viimeaikaiset uutiset kahden kreikkalaisyliopiston toimintojen keskeyttämisestä osoittavat järjestön mielestä, että Euroopan komission talouspolitiikka ei toimi. ESU painottaa, että julkisen sektorin on kannettava vastuu koulutuksen järjestämisestä julkisella rahoituksella.
”Olimme hyvin pettyneitä kuullessamme, että talouskuri ja julkisen sektorin leikkaukset Kreikassa ovat saavuttaneet pisteen, jossa yliopistot eivät enää pysty toimimaan. Kreikan yhä huonommaksi muuttuva tilanne osoittaa, että talouskuria ei tulisi glorifioida”, ESU:n puheenjohtajha Rok Primozic sanoo.
”Talouskuripolitiikan sosiaalisia vaikutuksia ei voida sivuuttaa. Opiskelijat ja nuoret ovat joukossa, joka eniten kärsii näistä toimenpiteistä, vaikka juuri heitä tulisi suojata. Kun yliopistojen on pakko sulkea oviaan, maa menettää parasta potentiaaliaan”, hän jatkaa.

ESU:n linjaus on , että korkeakoulutus tulee rahoittaa julkisella rahalla. Lukukausimaksuja se pitää huonona rahoituslähteenä.
”Toivomme, että keskustelussa keskitytään tulevaisuudessa siihen kuinka korkeakoulutuksen julkista rahoitusta voitaisiin lisätä ja kuinka valtioita voitaisiin estää siirtämästä vastuuta talouskriisistä selviytymisestä opiskelijoiden niskaan”, Primozic toteaa.
”Näyttää selvältä, että hallitukset eivät ole valmiita jakamaan vastuuta korkeakoulutuksen rahoituksesta EU:lle, mutta tarvitaan lisää keskustelua, jotta hyviä käytäntöjä korkeakoulutuksen rahoittamisessa voitaisiin jakaa.”

Lisää aiheesta:
Kreikkalaisia yliopistoja suljetaan talouskriisin vuoksi
Greece shows that austerity policies should not be glorified
Public funds are instrumental in ensuring public responsibility