Espanjalaisia pyydetään opiskelijoiden sponsoreiksi

ESPANJA – Yliopistojen varainhankinta viedään Espanjassa seuraavalle tasolle kun Málagan yliopisto pyytää sponsoroimaan suoraan opiskelijoita. Esimerkiksi suomalaiset yliopistot ovat varainhankinnalla ja valtion kannustinrahoilla kartuttaneet pääomaansa.
Korkeakoulutuksen sponsorointiohjelmassa lahjoitetut rahat kerätään rahastoon, josta niitä jaetaan kriteerit täyttäville opiskelijoille. Lahjoittajille on luvassa mainetta, verohelpotuksia ja pääsy yliopiston palveluihin.
”Kyse on tavallaan kuin lapsen kummiksi ryhtymisestä”, yliopiston rehtori Adelaida de la Calle kuvailee espanjalaiselle medialle.

Lukukausimaksut julkisissa espanjalaisyliopistoissa vaihtelevat 680 ja 1280 euron välillä. Edistyksellisten opiskelijoiden liiton (FAEST) puheenjohtaja Fidel González kuvailee sponsorointihanketta pahoissa talousvaikeuksissa kamppailevien yliopistojen hätähuudoksi.
”Vaikka mikä tahansa solidaarinen toimenpide on arvokas, no selvää, ettei opiskelijoiden oikeuksia voida jättää hyväntekeväisyyden varaan”, hän toteaa.
Inés Sanchez Espanjan yliopisto-opiskeljoiden liitosta (CREUP) on samoilla linjoilla.
”Tämän on oltava lisäresurssi ja väliaikainen ratkaisu. Tällä paikataan ongelmaa, ei ratkaista sitä”, hän arvioi.

Sponsorointihanke auttaa kenties osaa nuorista pääsemään yliopistoon ja joitakin opiskelijoita saattamaan opintonsa loppuun. Sponsorirahasta pääsevät kuitenkin nauttimaan vain harvat. Nuorisotyöttömyys huitelee 56,14 prosentissa, ja julkinen sektori on talouskriisin vuoksi tiukoilla, joten yksin tällainen malli tuskin riittää ratkaisemaan mitään ongelmaa.

Lisää aiheesta (espanjaksi):
Apadrine a un estudiante universitario
Los estudiantes piden no confundir derechos con limosnas