Eskapistinen eksoplaneettaekskursio

Teksti: Santtu Paananen

Tre-Funk III: Planeetta Funk. Monsp Records 2016.
Tre-Funk III: Planeetta Funk. Monsp Records 2016.
Vuoden 2015 Valoa-festivaaleja varten koottu, Tre-Funk III:ksi nimetty kolmikko (Haamu, Hannibal ja 6Mäki) otti aurinkotuulta alleen nopeasti. Yhteispelin osoittauduttua toimivaksi ei mennyt aikaakaan, kun konkarit alkoivat kehitellä ajatusta Planeetta Funk –nimisestä konseptialbumista. Räppärit tulivat luoneeksi värikkään ja tarinallisen g-funk-eepoksen.
Planeetta Funk on keidas valovuosien päässä, turvapaikka kiviseksi pätsiksi muuttuneen Telluksen asukkaille. Siellä ei tunneta sotia, nälänhätää tai turmeltua ekosysteemiä. Olemisen keveyttä juhlistetaan funkin suloisilla soinnuilla.
Tre-Funk III:n tekstien taustalta kaikuu tiedostavuus planeettamme kehityksestä elinkelvottomaksi, mutta levy ei sorru perisuomalaiseen synkistelemään kuten esimerkiksi Ruger Hauer Ukrainalla. Planeetta Funk on päiväunimainen matka kosmoksen halki kohti utopiaa.

Suomalaisten g-funk-projektien laskemiseen ei tarvita montaa sormea. Tre-Funk III tekee erinomaista työtä Yhdysvaltain länsirannikon tuotteen suomentamisessa, eikä west whistleä tai talkboxia säästellä. Myös Death Hawks –yhtyeen kosketinsoittaja-saksofonisti Tenho Mattila on jättänyt Planeetta Funkille oman kädenjälkensä, ja lopputulos maalailee tunnelmia laajalla genrepaletilla. Tuotanto on vuoroin iskevän leveää, vuoroin kosmisen leijailevaa. Ydinmehu-kappaletta suurieleisempää meininkiä saa hakea kaukaa.
Kukin trion jäsenistä on ehtinyt artistina siihen ikään, että omat flow’t ovat hioutuneet omankuuloisiksi. Konseptibändin jäsenillä on omat roolihahmonsa: Haamu on hengellinen johtaja, Hannibal kapinakenraali ja 6Mäki aluksen kuski. Kaikki kolme erottuvat toisistaan myös tyylillisesti; Haamu aistikkaana intellektuellina, Hannibal sympaattisena tarinankertojana ja 6Mäki moottoriturpaisena veijarina.

Planeetta Funkin konseptivetoisuus mahdollistaa erilaisten persoonien saumattoman yhteistyön. Synergian huippuhetkiä kuullaan Räppiryönä-dissausbiisillä, jossa kolmikko hätistää kutsumatonta vierasta alas lavalta. Projektina Tre-Funk III on alusta, jolla räppärit pääsevät esittelemään omia parhaita puoliaan tyyleistään tinkimättä. Lyyrinen sisältö pysyy raidalta toiseen varsin skarppina ja oivaltavana. Ote on letkeä kuin comptonilaisen Impalan hydrauliikka ja sanailu raikastaa vaativammankin räppipään hengityksen.

”Ei siis kohtalomme ollut nemesis, ei tullut genesis, tästä exoduksest harva selviis.”

Harva selviäisi, mutta Tre-Funk III veti pisteet kotiin. Poikkeaminen tukahduttavalta Tellukselta uusiin sfääreihin oli kiistämättä korkealentoinen veto. Planeetta Funk kuitenkin väistää ilmakuopat ja tarjoaa mainion 39-minuuttisen irtioton maallisista Maan murheista.