Entistä isommat Pisarat

JOENSUU – Uusia, tasoltaan roimasti vaihtelevia, mutta poikkeuksetta jännittäviä hetkiä on edessä kun Joensuun ylioppilasteatteri tuo ensi-iltaan Pisarat-lyhytnäytelmäkokonaisuuden. Ensi-ilta on Pakkahuoneella 22. tammikuuta. Pisarat on perinteisesti paikka, jossa uudet yyteeläiset kokeilevat siipiään.

Samalla järjestyksessään jo kahdestoista Pisarat aloittaa Joensuun ylioppilasteatterin juhlavuoden kun teatteri täyttää 40 vuotta. Juhlavuoteen on lupa ladata odotuksia senkin vuoksi, että ylioppilasteatteri on hilannut tasoaan ylöspäin merkittävästi viime vuosina. Pisarat tuo lavalle seitsemän näytelmää kun niitä useimmiten on ollut viisi. Isompaa on luvassa siinäkin mielessä.

Mielenkiintoisena knoppitietona kerrottakoon, että tänä vuonna yksi Pisaroiden käsikirjoittajista ja ohjaajista on vasemmistoaktiivina mainetta niittänyt Toivo Haimi, joka toimi ISYY:n hallituksen jäsenenä myrskyisänä vuonna 2013.

Viime vuosina Pisaroita on ryhdytty hilaamaan entistä selkeämmin edes jollakin tavalla yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, vaikka tekijöille jää edelleen runsaasti taiteellista vapautta. Nyt dramaturgisena vastaavana toimii Ida Käkelä ja tuottajana Timo Lampén.

”Pisarat pureutuu ihmismielen monimuotoiseen maailmaan: Mitä ihmismielessä tapahtuu äärimmäisissä tilanteissa, houkutusten ja velvollisuuksien ristipaineessa, mitä pakkomielteinen rakkaus saa aikaan, mitä tapahtuu kuoleman jälkeen?” Käkelä kuvailee lyhytnäytelmäkokonaisuuden teemaa.