Enossa selitetään maailma viikonloppuna

Teksti ja kuvat: Pasi Huttunen
Brysselin kiireestä Enon kesään paennut Maria Brouillard (vas.) on yksi Maailmanselitys-festivaalin esiintyjistä. Tapahtuma järjestetään Reima Hirvosen (oik.) kotitilalla.

Nyt kun eletään aikaa elämän ja työhön palaamisen rajamailla, on vielä aikaa nauttia kesästä esimerkiksi matkaamalla Maailmanselitys-festivaaleille Enoon kuvataiteilija Reima Hirvosen kotitilalle.

Maria Brouillardin kesäkoti.
Maria Brouillardin kesäkoti.
Yksi festarin esiintyjistä, kuvataiteilija Maria Brouillard on saapunut Hirvosen tilalle jo aikaa sitten mekaanisine sirkuksineen. Hän on rakentanut tilan läheiseen metsään kodan kesäkodikseen.
”Tapasin Reiman taiteilijaresidenssissä viitisen vuotta sitten. Enossa olen viettänyt sen jälkeen kesiäni usein. Ihmiset ovat täällä hyvin sydämellisiä ja täällä on rauhallista”, Brysselissä varsinaisesti asuva Brouillard kertoo. Eno toimii hyvänä pakopaikkana kaupungin ahdistukselta.
”Kodassa on mukava asua. Kaupungissa on niin paljon ihmisiä ja kiirettä. Kodan päädyin rakentamaan kun telttani hajosi.”
”Luonnossa luovuuteni lisääntyy. Metsässä oleminen on tärkeää senkin vuoksi”, hän lisää.

maailmanselitys3Kuvataiteilija ja päivätyöltään kuvataiteen opettaja Brouillard on rakentanut festareilla ja kaduilla esiintymistä varten mekaanisen sirkuksen, jossa esiintyy raudasta, puusta, nahasta ja vaijerista rakennettuja eläimiä. Tällä erää esiintyjäkaartiin lukeutuvat kissa, korppi ja rotta.
”Pidän siitä, että ihmiset nauravat tälle oudolle asialle. Kuvataiteilijana vietän paljon aikaa yksin, mutta tykkään olla ihmisten kanssa.”

Festivaalin järjestäjänä toimii Suomen taiteellinen metsäteatteri, joka on jo ehtinyt hankkia maineen hyvin korkeatasoisena ryhmänä. Sen aiemmista teoksista esimerkiksi Karamazovin veljekset Outokummussa viime vuonna sai kehuja sekä kriitikoilta että yleisöltä.
Tapahtumapaikalla saa yöpyä ja festivaalikansa kokoontuu iltaisin syömään ja viettämään iltaa yhdessä.

Maailmanselitys-festivaali Enon Harpatinharjulla 12.-14. elokuuta.