Ennen näkemättömän suuri Wimma

JOENSUU – Yhteisöllisyyden lisääminen ja taiteen tuominen arkiseen kaupunkitilaan on tämänvuotisen Wimma-nykytanssifestivaalin tavoitteena. Nyt kolmatta kertaa järjestettävä, voimakkaasti kasvanut tapahtuma aikoo levittäytyä koko kaupunkikeskustan alueelle ja kaupunkilaisten joukkoon.
Konkreettisin esimerkki tästä on kauppakeskus Metropoliin perustettu Vimmaamo-tila, poikkitaiteellinen olohuone ja hyvinvointiliiketila. Tilaan voi tulla osallistumaan kukin tavallaan ja yhteistyötä viritellään myös samasta kauppakeskuksesta löytyvän Life-luontaistuotekaupan ja vastikään sinne perustetun smoothiebaarin kanssa. Lisäksi tapahtumia on torilla, keskustan kaduilla, taidekeskus Ahjossa, Botaniassa ja pääkirjastolla. Ohjelma pitää sisällään työpajoja, jameja, klubeja sekä kaupunkiympäristössä tapahtuvia osallistuvia tempauksia.

Peruskysymys, jonka festari haluaa herätellä on ”Mikä herättää vimmasi?”
”Vimmaamossa pyritään vähän herättelemään kehotietoisuutta. Sinne voi tulla kuuntelemaan ja rauhoittumaan. Esitämme siellä esimerkiksi tanssivideoita ja se toimii samalla festivaalin tiedotuskeskuksena”, Miiamaija Mäntylä festivaalityöryhmästä kuvailee.
”Monilla ihmisillä voi olla korkea kynnys tulla tällaiseen tilaan ja samalla tutkimme keinoja, joilla saisimme ihmisiä mukaan”, hän jatkaa.
Mäntylän mukaan kauppakeskuksen johtaja Merja Mononen toivotti Vimmaamon innolla tervetulleeksi tilaan ja festivaalin järjestäjäporukka heittelee jo ilmaan haaveita siitä, että Vimmaamon kaltaisista tiloista saataisiin pysyvämpiä muutaman päivän popup-tilan sijaan.
”Suomalaisessa yhteiskunnassa olemme usein niin etäisiä toisillemme. Itsensä toteuttaminen ja itsensä ilmaiseminen jää helposti kovin vähälle. Miksi täällä voidaan niin paljon pahoin, vaikka täällä on niin hyvä olla?”, Simo Pirskanen pohtii.
”Oman kokemukseni mukaan se teos, kokemus taiteesta tulee elävämmäksi, kun siinä on aktiivisena osallistujana. Luovuus pääsee liikkeelle ja se saa silmät loistamaan”, komppaa Sini Vuorialho.

Osallistumisensa asteen voi jokainen päättää itse. Mari Laamanen painottaa, että tavoitteena on saada ihmisille tunne osallistuvuudesta, mutta ilman väkinäisyyttä.
”Oleminen on kovin kapeaa ilman taidetta”, hän toteaa.
Festivaali kulkeekin ympäri kaupunkia tiedustelemassa ihmisiltä, mikä heidän vimmansa herättää, saa heidän luovat energiansa virtaamaan. Jopa kaupunginjohtaja Kari Karjalainen on lupautunut haastateltavaksi aiheesta.

Wimma-nykytanssifestivaali 9.-13. huhtikuuta Joensuussa. Lisätietoa festivaalin verkkosivuilta ja Facebookista.