JOENSUU – Kansainvälisen ilmastopaneelin puheenjohtaja Rajendra K Pachauri korostaa Joensuun kampuksella pitämällään luennolla koulutuksen ja koulutuslaitosten roolia ilmastonmuutoksen torjunnassa. Samalla hän varoo suututtamasta ketään ja kieltäytyy kritisoimasta esimerkiksi energiayhtiöitä, vaikka yleisökysymyksessä kritiikkiä hiukan kalastellaankin.
”Kysymykseen, mikä on suuryhtiöiden ilmastonmuutoksen kieltämisen vaikutus mahdollisuuksiin torjua ilmastonmuutosta, vastaukseni on: en kommentoi. Mutta sen verran voin todeta. Että tutkimuksissamme olemme todenneet, että ilmastonmuutoksen kieltäminen on yksi vaadittaviin toimenpiteisiin ryhtymistä estävä tekijä”, Pachauri sanoo.
Hän painottaa, että ilmastoston lämpenemisestä ei ole mitään epäilystä ja lisää, että 90 prosentin todennäköisyydellä ihmisen aiheuttamat päästöt nopeuttavat ilmaston lämpenemistä.
”Tietoisuutta ilmastonmuutoksesta tulee levittää, jotta ihmiset voivat tehdä oikeita päätöksiä.”, hän toteaa.
Pachauri esittelee luennollaan tylyjä lukuja ilmastonmuutoksen potentiaalisista vaikutuksista. Hän kertoo, että nykymenolla pelkästään Afrikassa 75-250 miljoonaa ihmistä lisää joutuu kärsimään vesipulasta nykyisten lisäksi.
Tehtiinpä mitä tahansa, lämpenee ilmasto jonkin verran, joten on sopeuduttava. Köyhemmille maille sopeutuminen voi vain olla taloudellisesti hyvin vaikeaa, koska tarvittavat toimenpiteet ovat kalliita. Pachauri ottaa esimerkiksi Hollannin, jossa patovalleja korotetaan merenpinnan nousun varalta.
”Entä Bangladesh? Maa on hyvin haavoittuvainen meren pinnan nousulle ja heillä on valtavan pitkä rannikko, mutta ei maalla ole varaa rakentaa sellaisia patovalleja”, hän toteaa.
Pachauri korostaa luennossaan moneen kertaan sekä tiedeyhteisön että jokaisen kynnelle kykenevän vastuuta.
”Meidän on muutettava elintapojamme. Miksi talossa pitää olla valot päällä joka huoneessa? Miksi emme kävele, pyöräile ja käytä julkisia enemmän? Kaikesta hyvästä mihin olemme tottuneet ei tarvitse luopua, mutta jos on tietoinen toimiensa vaikutuksesta voi muuttaa tapojaan. Voi esimerkiksi hankkia pienipäästöisen auton”, hän listaa.
”En ole kauhean pessimistinen. Jos teemme osamme, voimme saada muutoksen aikaan. Avainasemassa ovat tieto ja tietoisuus. Yliopistoilla on tässä merkittävä rooli ja viestiä on vietävä myös kampusten ulkopuolelle.”
Pachauri näyttää myös videon, jossa köyhien ihmisten elämän mullistaa aurinkovoimalla toimiva lyhty Solar Lantern. Lighting a Billion Lives -kampanja on muuttanut intialaisten kylien arkea miellyttävämpään suuntaan, kun valoa saadaan halvemmalla ja helpommin. Karvalakkimalli tällaisesta lampusta on lisäksi erittäin helppo valmistaa. Tarvitaan vain muovipullo, vettä ja pari korkillista valkaisuainetta.
Kokeile itse: How to build a Solar Bottle Bulb