Eläköön rock ’n’ roll!

Teksti: Pertti Pulkkanen
Kuvat: Rainbow

Huhtikuussa 1978 ilmestynyt Long Live Rock ’n’ Roll jäi viimeiseksi Rainbown pitkäsoitoksi, jolla solistina kuultiin Ronnie James Dioa. Kaikki kolme Dion aikaista yhtyeen studioalbumia, eli myös Long Live Rock N’ Rollia edeltäneet Ritchie Blackmore’s Rainbow vuodelta 1975 ja seuraavana vuonna ilmestynyt Rainbow Rising, ovat varsin laadukkaita, mutta ensimmäisenä ostoksena Long Live Rock ’n’ Rollilla on hienoinen erikoisasema yhtyeen tuotannossa.

Pitkäsoiton avaava nimikappale on kiistaton Anthem ja sitä seuraava, hienoisesti myönteisesti tuoreemmasta Led Zeppelinin tuotannosta muistuttava ja Blackmoren upeaa soolotyöskentelyä sisältävä  Lady of the Lake on eräs albumin kirkkaimmista ja samalla myös harvinaisemmista helmistä. Varsin lähelle sitä sijoittuu Cozy Powellin upean rumputyöskentelyn kruunaama LA Connection, mutta pitkäsoiton ykköspuolen päättävä, suorastaan majesteetillinen Gates of Babylon lukeutuu Rainbown tuotannon ehdottomaan kärkikastiin, samoin kuin kakkospuolen avaava tyylitajuisesti revittelevä Kill the King. Kappaleista jälkimmäinen oli mukana Rainbown keikkasetissä jo vuoden 1977 puolella ja se avaa myös samana vuonna ilmestyneen tuplakonserttitaltioinnin On Stage.

Rainbow: Long Live Rock ‘n’ Roll. Polydor: 1978.

Vastaavasti Gates of Babylon nauhoitettiin albumin kappaleista viimeisenä. The Shed (Subtle) ja Sensitive to the Light ovat kumpikin laadukkaita hardrockkappaleita. Erityisesti niistä ensin mainittu ei jää kauaksi unohdetusta klassikosta. Pitkäsoiton päättävä balladikaunokki Rainbow Eyes on eräs tyylilajinsa kiistattomista klassikoista.

Long Live Rock ’n’ Roll on kahden edeltäjänsä tavoin erinomainen albumi ja singleformaatissa pitkäsoitolta julkaistiin sen nimikappale sekä LA Connection. Vuonna 2012 Long Live Rock N’ Rollista ilmestyi Deluxe Edition-versio, jonka kakkoscd sisältää 14 ennenjulkaisematonta versiota albumin kappaleista. Niiden joukossa on raakamiksauksia heinäkuulta 1977, Shepperton Film studioilla nauhoitettuja treeniversioita samaisen vuoden elokuulta sekä keikkatulkintoja Don Kirschner Showsta toukokuulta 1978. Rainbown keikkasetin vakioiksi albumilta nousivat silti ainoastaan Kill the King sekä nimiraita. Niiden lisäksi Dio esitti konserteissaan vuosien 2004 ja 2010 välillä Gates of Babylonia.

1978-sarjassa Pertti Pulkkanen antaa arvionsa 40 vuoden takaisista rocklevyistä. Tämä on sarjan neljäs osa.