Eläimen vallankumous

Eläimen 25. huhtikuuta ilmestyvä Joensuu on ihan pirun hyvä levy. Albumi nappaa mukaan draamansa kaareen heti levyn aloittavalla nimikappaleella, joka valmistelee näyttämön. Työelämää, parisuhteita ja erilaisia vaikeuden paikkoja arjessa käsitellään ulkopuolisuutta tuntevan, lähes syrjäytyneen älykön linssien läpi. Työkaverit ovat natseja ja yökerhossa tulee pataan, eikä ole mukavaa olla pakotettuna mieheyden, naiseuden tai kansallisuuden ahtaisiin karsinoihin. Laulujen kertoja ei tunne kuuluvansa ja huutaa vastalauseensa.
Levyn päättävä Terminator 2 kumartaa ysärinostalgian suuntaan, mutta synkkään sävyyn. Vaikka Laura Kaljunen toteaakin upealla äänellään, ettei toivoa ole, niin kuulija ei saa heitettyä kirvestä kaivoon. Olo on parempi ja koko levy tuntuu enemmänkin siltä, että toivo on vain huomattu kusetukseksi.

Vaihtoehtoisia tulkintoja levyn suhteen ovat katkera, nihilistinen tai vallankumouksellinen ja lopulta lähimmäs osuu ehkä kolmas.
”Levyhän on aiempaan tuotantoon verrattuna läpeensä optimistinen ja positiivinen! Levykokonaisuutta kannattaa lähestyä ikään kuin musikaalina tai vaikka farssina. Sanoitukset on tehty tietenkin vakavissaan, mutta levy on laulettu hymyillen. Kun mennään tietyn synkistelypisteen yli, alkaa väkisinkin naurattaa”, laulaja, kitaristi ja lauluntekijä Timo Torvinen kuvailee.
Torvisen mukaan uusi levy on aiempaa melodisempi ja lempeämpi.
”Toisaalta, jos aiemmin olimme sanoituksissa hiukan ilkikurisia, saatamme olla nykyisin suorastaan julmia. Niin punktouhu kuin ylimääräiset soundikikkailutkin ovat vähentyneet. Lauran mukaan ottaminen tietenkin vaikutti soundiin oleellisesti, laululle on annettu enemmän tilaa”, hän kertoo.
On myönnettävä, että ratkaisut toimivat kuin häkä. Mainitun Terminator 2 –kappaleen lisäksi silkkaa täysosumaa ovat ainakin Miehet, Tiedän ettet rakasta minua enää ja Tehtaassa. Tuntuu myös, että Kaljunen olisi kuulunut tähän bändiin aina. Niin hyvin hänen äänensä ja laulutapansa istuu Eläimeen. Eniten kuuluu edelleen Torvisen anteeksipyytelemätön ilmaisu, mutta toinen vahva ääni syventää kokonaisuutta.

On vaikea arvioida ennakkoon, kuinka levy menestyy kaupallisilla mittareilla. Kohderyhmälaskelmointia bändi ei taida harrastaa.
”Jos Eläintä kuuntelisivat kaikki ne, jotka eivät äänestä, olisimme Itä-Suomen suurin nimi”, väistää Torvinen kysymyksen siitä, millaiset ihmiset kuuntelevat Eläintä ja jatkaa.
”Sähköisten keikkojen lisäksi pyrimme soittamaan mahdollisimman paljon myös akustisia keikkoja. Keväällä ja kesällä keikkailemme ympäri Suomea ja toivottavasti vuoden loppuun mennessä olemme soittaneet itsemme iloisiksi. Uusi keikkamyyjä tuo tietenkin mukaan uudet kuviot. Yksi kevään kohokohdista on soittaa Kumikamelin lämppärinä Kuopiossa toukokuun puolivälissä.”

Eläin Kerubissa Joensuussa 25.4. ja Henry’s Pubissa Kuopiossa 17.5.