Ekoimpulssi – sysäys kohti kestävää kaupunkia

Teksti ja kuvat: Sini Heinoja
Huck Middekellä on taito tarttua monimutkaisiin ongelmiin ja puristaa niistä helpolta kuulostavia ratkaisuja. Hän on käynyt puhumassa myös TED-konferensseissa.

Ekoimpulssi on yhteisö, joka syntyi noin kahdeksan kuukautta sitten edistämään ekologisempaa, kestävämpää, yhteisöllisempää ja onnellisempaa elämää Joensuussa.
”Etsimme maailmalta erilaisia ideoita, jotka voi kopioida ja ottaa käyttöön Joensuussa hyödyntäen niitä resursseja, jotka meillä jo on. Meidän ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen”, Huck Middeke selittää Ekoimpulssin toimintaa.
Ekoimpulssi on positiivinen vastareaktio niille synkille tulevaisuudennäkymille, jotka aiheutuvat ihmiskunnan kulutustahdista – kulutuksen kattaminen vaatisi puolentoista maapallon luonnonvarat.
”Meillä on jo kaikki, mitä kestävään elämäntapaan tarvitaan. Suurimman osan ihmiskunnan historiasta olemme eläneet kestävästi”, Huck huomauttaa.
Ekoimpulssi on vastikään saanut rahoitusta Draft Impact -kilpailusta. Ideoiden etsimiseen ja keksimiseen ei mene rahaa – sen sijaan sillä voidaan järjestää koju Mahdollisuuksien torille, markkinoida toimintaa ja hankkia koulutusmateriaalia.

Ekoimpulssin muualta tuomat konkreettiset ideat voivat ratkaista paikallisia ongelmia. Yksi esimerkki Joensuun seudun ongelmista on liikenne. Välimatkat voivat olla pitkiä, eikä julkinen liikenne kata kaikkien tarpeita, joten monet turvautuvat omaan autoon.
Ekoimpulssin ratkaisu on Flinc. Se on Saksassa suosittu kimppakyytisovellus, joka tuo autoilijat ja kyydin tarvitsijat kätevästi yhteen – reaaliaikaisemmin, helpommin ja palautejärjestelmän ansiosta myös luotettavammin kuin esimerkiksi Facebookin kimppakyytiryhmät.
Ympäristö kiittää, kun autot ovat täydempiä ja niitä on vähemmän liikenteessä. Huck painottaa, että ympäristöystävällisyys on vain osa kokonaisuutta: yhtä tärkeää on yhteisen hyvän edistäminen. Yhdessä matkustaessaan ihmiset voivat sekä jakaa kustannuksia että tutustua toisiinsa.
”Jos 30 000 ihmistä tällä alueella alkaa käyttää Flinciä, uusia ihmissuhteita syntyy varmasti!”, Huck toteaa hymyillen. ”Tutkimusten mukaan yhteisautoilu on myös turvallisempaa kuin yksin ajaminen. Ihmiset ajavat varovaisemmin, kun joku on kyydissä.”

Huckin visiossa joensuulaiset voisivat jakaa muutakin kuin kyytejä. Ruokaa jakamalla voisi vähentää ruokahävikkiä. Tavarat taas eivät jäisi tarpeettomina varastoihin, jos ne olisivat helposti muiden lainattavissa. Ekoimpulssi ei jätä kynttilää vakan alle, vaan pyrkii aktiivisesti olemaan ideoistaan yhteydessä kaupunkiin, yliopistoon, kirjastoon, maakuntaliittoon, kouluihin, järjestöihin ja muihin toimijoihin.
Jokainen voi aloittaa ekologisemman elämäntavan itsestään ja omasta lähipiiristään.
”Kuka tahansa voi olla Ekoimpulssi!” Huck kannustaa.
Hän antaa Flincin lisäksi muitakin vinkkejä ekologisemman elämän aloittamiseen: ”Kannattaa laskea oma ekologinen jalanjälkensä ja käyttää siihen useampaa erilaista laskuria”. Hän suosittelee vähentämään kulutuksen määrää ja keskittymään laatuun – hankkimaan käytettyä ja lähellä tuotettua, uusiokäyttämään ja kierrättämään.
Ekoimpulssin toimintaan ovat kaikki tervetulleita osallistumaan ja ideoimaan. Tapaamisia järjestetään Kulttuurikahvila Laiturilla, ajankohdista tiedotetaan esimerkiksi Wiikko-Ärsykkeessä ja Facebookissa.