Ei Güntin paras, mutta suurin

Vuoden 1986 keväällä julkaistu Peer Güntin kakkospitkäsoitto Backseat oli se levy, joka lopullisesti nosti Kouvolan vuorenpeikot pinnalle. Jo edellisen vuoden nimetön debyyttialbumi ja minilp Through the Wall olivat olleet merkittäviä näyttöjä trion kyvyistä, mutta todellinen biisinteon kaava aukesi vasta Backseatilla.
Albumin biisit syntyivät basisti Tsöötzin mutsin ompelimossa. Backseat on Güntin albumeista eniten kimppasävellyksiä sisältävä. Esimerkiksi albumin legendaarinen nimikkobiisi syntyi siten, että T Nikki alkoi yht’äkkkiä soittaa kappaleen riffiä Twist Twistin ja Tsöötzin ruvetessa komppaamaan. Samaa metodia hyödynnettiin levyllä yleisemminkin. Nikki kehitteli erilaisia riffejä rytmiryhmän laittaessa kompin pyörimään. Backseat sisältää pari jo tuossa vaiheessa vanhempaa biisiä. Vinyyliaikana kummankin levypuoliskon päätösraidat Ya Walk Alone ja veikeä Liqueur and Drugs olivat keikkaohjelmistossa jo alkuvuodesta 1985.

Levyn suurimmat helmet ovat Güntin koko tuotannon top vitoseen yltävät nimikkoraita ja Bad Boys Are Here. Lähelle niitä yltävät Nikin bluestaustasta muistuttavat I Take Your Money and Honey sekä Hole in the Door, tapporiffinen Lock’s on the Wrong Side sekä upea slovari Down by the Shadow. Lähes jokaiselta Güntin levyltä on poimittavissa seesteisempi biisi ja Through the Wallin Losin’ My Mindista alkanutta sarjaa jatkoivat ainakin Good Girls Don’t…:in ikiklassikko Years on the Road, Fire Wiren Handfull of Sand sekä Don’t Mess with the Countryboysin kertakaikkisen upea You Let A Good Man Go. Backseatin hämärä biisi on kokeilevampi Lonely Little Spies ja sen viitoittamalla linjalla jatkoivat myöhemmin ainakin Big Brother Good Girlsiltä ja aivan syyttä unohdettu Night Time Rollers Countryboysilta.
Backseat on kotimaisen englanninkielisen hardrockin saralla ehdoton klassikko, vaikkei se välttämättä olekaan Güntin uran tasokkain levy. Silti on olemassa koulukunta, jolle Backseat on Güntin Roadrunner.

Peer Günt Deep Purplen lämmittelijänä Joensuu-Areenalla 6. 7. 2010