Ei ainoastaan Hollywood-höttöä

Teksti ja kuvat: Iisa Manninen
Antti Purmonen valitsee elokuvissa paikkansa mieluummin eri riviltä kuin kaverinsa.

Kuopiossa sijaitsevan Kino Kuvakukon torstai-illoissa katsojaa ei päästetä helpolla. Tuolloin leffoja pyörittää Hyvät Kuvat -kerho, joka haluaa näyttää valtavirrasta poikkeavia elokuvia kukkarolle ystävälliseen hintaan. Katsomo täyttyy niin opiskelijoista, lapsiperheistä, työttömistä kuin työssäkäyvistäkin. Eläkeläisriviä unohtamatta.

”Pyrimme valitsemaan sellaisia elokuvia, jotka eivät ole perus Hollywood-höttöä. Panostamme yleissivistäviin elokuviin, joissa katsojaa ei päästetä helpolla. Emme halua aliarvioida katsojia”, kerhon puheenjohtaja Antti Purmonen toteaa.

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan (ISYY) kerhon kevät kausi on alkanut positiivisesti edellisvuosiin verrattuna. Kevätkauden lippuja on myyty reilu 210, joka on noin 40 lippua enemmän viime vuoden kevääseen verrattuna. Syksyllä on odotettavissa suurempi myynti, sillä Purmosen sanoin syksyn pimeinä iltoina tullaan herkemmin elokuviin. Lukumäärä ilostuttaa puheenjohtajaa, sillä viime vuosina katsomossa istuvien määrä on laskenut tasaiseen tahtiin. Syyksi Purmonen epäilee suoratoistopalveluiden suurta suosiota. Ihmisten on helpompi jäädä kotiin ja laittaa Netflix pyörimään.

Purmoselle itselleen elokuvissa käyminen on hyvä tapa rentoutua, erityisesti kun penkkiriviin päätyy istumaan itsekseen. Hyvät Kuvat -kerhon elokuvanäytöksissä ei katsota pahalla, jos katsomoon istahtaa ilman seuralaisia. Puheenjohtaja suosii itse mieluummin yksin istumista ja kannustaa muitakin tekemään niin. Silloin elokuvaan voi keskittyä ilman ylimääräisiä häiriötekijöitä ja silti tuntea yhteisöllisyyttä suuren porukan keskellä.

”Kun muutin Kuopioon eikä kavereita vielä ollut, niin kävin kerran yksin. Sen jälkeen olen viihtynyt elokuvissa paremmin itsekseen kuin jonkun muun kanssa. Nykyään jos kaveri tulee samaan näytökseen, istumme yleensä eri puolilla salia. Leffan jälkeen voi jakaa ajatuksia nähdystä filmistä.”

Sekä syys- että kevätkautena näytettävät 12 elokuvaa valitaan johtokunnan päätöksellä. Mikäli haluaa vaikuttaa siihen mitä pätkiä kerho syöttää eetteriin, voivat katsojat laittaa palautetta kerhon nettisivujen kautta tai kertoa toiveensa suoraan ovivuorossa olevalle henkilölle. Toiveita täytetään kustannuksien rajoissa ja sen mukaan löytyykö elokuvan jakelijoita Suomesta. Kaikkein varmin tapa on tulla mukaan kerhon johtokuntaan, jossa on tällä hetkellä 15 henkilöä.

”Sukupuolella ei ole väliä. Porukka on tällä hetkellä tosin niin ukkoontunut, että olisi mukavaa saada mukaan myös naisia”, Purmonen vinkkaa.

Tulevilta kevätkauden näytöksiltä puheenjohtaja odottaa erityisesti The Killing of a Sacred Deer -jännitysdraamaa, jonka ohjannut Yorgos Lanthimos vakuutti Purmosen The Lobster -elokuvallaan. Lisäksi öljyvärimaalauksista tehty Loving Vincent herättää puheenjohtajassa kiinnostusta, sillä elokuva on tehty 125 taiteilijan tuottamasta öljyvärimaalauksesta. Tekniikan lisäksi myös itse tarina on mielenkiintoinen.