Cthulhu nousee Joensuussa

JOENSUU – Nyt ei ole kyseessä sivistyneiden rouvien keski-iän kriisissä kasaama lukupiiri, vaan sukellus syvälle kauhun ja fantasian klassikoihin. H.P. Lovecraft -seura aloittaa lukupiirin Joensuussa Vanhassa Jokelassa 10. toukokuuta kello 17:30–20:00.
”Jos etsit jotain uutta luettavaa, tunnet Lovecraftia enemmän tai luet fantasiakirjallisuutta, muttet ole vielä tutustunut Lovecraftiin, tule ihmeessä mukaan”, seura kehottaa tiedotteessaan.
Howard Phillips Lovecraft syntyi Yhdysvalloissa 20. elokuuta 1890 ja kuoli 15. maaliskuuta 1937. Hän kirjailija ja runoilija, joka kirjoitti etupäässä fantasiaa ja kauhua. Eläessään Lovecraft ei päässyt kiinni suureen menestykseen. Hän julkaisi tuotantoaan lähinnä pulp-lehdissä.

Kiistaton fantasiakirjallisuuden edelläkävijä ehti elinaikanaan kirjoittamaan useita novelleja, runoja ja kirjeitä, mutta vain kolme lyhyttä romaania: Hulluuden vuorilla (At the Mountains of Madness), Charles Dexter Wardin tapaus (The Case of Charles Dexter Ward) ja Tuntematon Kadath (The Dream-Quest of Unknown Kadath).
Vaikutteita nuori Lovecraft imi muun muassa kreikkalaisesta ja roomalaisesta mytologiasta, 1800-luvun englantilaisilta runoilijoilta ja Edgar Allan Poelta. Hänen ystäväpiiriinsä lukeutui esimerkiksi toinen fantasian uranuurtaja Robert E. Howard.

Myöhemmät kirjoittajat ovat kehitelleet Lovecraftin tuotannon pohjalta kokonaisen Cthulhu-mytologian:
”Cthulhu on Suurten Muinaisten ylipappi, ja vaikkei kenties olekaan Muinaisista voimakkain, hän on heistä kuuluisin. Nykyään Cthulhu on vangittuna muinaisessa uponneessa R’lyehin kaupungissaan syvällä meren alla. Hän on Lovecraftin omien sanojen mukaan ”kuollut, mutta uneksiva”. Hän voi kuitenkin vapautua R’lyehistä, kun tähdet ovat oikeassa asemassa. Cthulhulla on suunnattomat psyykkiset voimat, mutta nyt ollessaan meren pohjalla hän voi käyttää niitä hyvin rajoitetusti. Cthulhu kuitenkin valmistelee paluutaan tunkeutumalla herkkien ihmisten uniin ja tekemällä näistä palvojiaan” , todetaan Wikipediassa, mutta ei kerrota täsmällisemmin, mikä on se tähtien oikea asento ja milloin se tapahtuu.
Sitä voi mennä odottelemaan esimerkiksi lukupiiriin.

H.P. Lovecraft-seuran verkkosivut:
http://www.hplhs.org/