Creative Assembly: Empire: Total war

Ruotsi on taistelussa Tanskan laivaston kanssa. Amiraalin lippulaivan tykit ampuvat mahtavan sarjan osuen vihollisen laivan ruutivarastoon, jonka seurauksena laiva räjähtää taivaan tuuliin. Vihollisen merisotilaat jäävät avuttomina kellumaan veteen. Krenatöörit heittävät mahtavassa kaaressa kranaattinsa keskelle vihollislaumaa, joka joutuu pakokauhun valtaan niiden räjähtäessä, mikä aloittaa vihollisten joukkopaon. Empire: Total War on täynnä tälläisiä hetkiä. Välillä huomaa vievänsä kameran oikein lähelle omaa laivaansa ja katselevansa kun pienet ukot lataavat tykkejä ja kiipeilevät purjeissa. Hetkeksi sitä unohtaa olevansa pelissä ja ajattelee seuraavansa elokuvaa.

Total War-pelisarjassa pelaajalle annetaan historiallinen konteksti, hiekkalaatikko jossa tehdä mitä haluaa. Pelin aikaisemmat osat ovat sijoittuneet feodaaliajan Japaniin, Roomaan sekä Keski-Ajalle. Empire: Total Warissa ajanjakso on 1700-luvulta 1800-luvulle. Pelaajalla on useita maita valittavanaan. Pelialue on aikaisempiin osiin verrattuna suunnaton. Euroopan lisäksi pelialueina on Amerikka ja Intia. Eri maita joista valita omansa on kymmeniä ja ne kaikki eroavat merkittävästi toisistaan. Britannia esimerkiksi aloittaa luonnollisesti Brittein saarilta, heillä on myös vallassaan kourallinen siirtomaita Karibialla. Ruotsi, jolla itse suurimmaksi osaksi pelasin, aloittaa omistuksessaan Ruotsi, Suomi sekä osia Eestistä ja Venäjästä. Vain aloituspaikka on jokaisella pelaajalla sama. Tästä aloituspisteestä voi sitten jatkaa haluamaansa suuntaan.

Valinnanvapaus on edellisiin pelisarjan osiin verrattuna noussut uusiin sfääreihin. Pelin aloittaessaan ei oikein tiedä mitä tehdä. Kun pääsee peliin sisälle niin valintojen määrä alkaa huimata. Haluatko panostaa vaihtokauppaan vai maatiloihin? Rakennatko kirkkoja vai kouluja? Tuossa vain hyvin pieni osa valinnoista, joita pelin edetessä pääsee tekemään. Jos panostaa enemmän teollisuuteen ja talouteen, saattaa jäädä sotilaallisesti vihollismaista jälkeen. Toisaalta ilman rahaa on mahdotonta sotia.

Valintojen suunnaton määrä ei kuitenkaan riitä, vaan pelaajan täytyy myös tuntea valintojensa vaikutus ja tässä Empire onnistuu lähestulkoon täydellisesti. Jokainen päätös, jonka pelin edetessä tekee näkyy pelissä hyvin tyydyttävällä tavalla. Jos keskityt teollisuuden kehittämiseen, tehtaasi tuottavat enemmän rahaa ja pystyt rakentamaan tehokkaampia tehtaita. Jos keskityt tutkimaan laivastoteknologioita parantuu tietenkin laivastosi. Esimerkiksi kompassi nopeuttaa laivojesi kulkua pelialueella, luntun keksiminen taas nopeuttaa laivojen tykinlatausnopeutta jne. Nyt puhun vain teknologian kehittämisestä. Itse keskityin Ruotsilla pelatessani vaihtokauppaan ja koulutukseen. Vuonna 1725 Ruotsini olikin jo maailman johtavia kauppamahteja ja maailman innovaatiokeskuksia. Johtamassani Ruotsissa oltiin silloin jo lähellä orjuuden lakkauttamista. Pelaajan johtamasta maasta tulee hänen päätöstensä mukainen.

Lempipiirteeni Total War-pelisarjassa ovat kenraalit ja amiraalit, joille kehittyy luonteenpiirteitä pelaajan valintojen mukaan. Esimerkiksi pitäessäni kenraaliani taistelun aikana etulinjassa hän sai taistelun jälkeen maininnan rohkeudesta, joka nostaa hänen komentamansa armeijan taistelutahtoa. Kenraaleistaan huomaa pelin kuluessa välittävän hyvinkin paljon ja heidän kuolemansa surettaa. Kaikkia kenraaleja tämä ei koske, sillä heidän joukossaan on myös täysiä tunareita. Empiressä harmittaa että kenraaleilla on huomattavasti vähemmän ominaisuuksia kuin esimerkiksi Rome: Total Warissa. Muistan vieläkin erään kenraalin, joka oli nerokas taktikko, mutta jonka terveys oli hirvittävä. Tuo kenraali kuoli taistelukentällä yhteen huonosti tähdättyyn nuoleen, vaikka kuinka yritin häntä suojella. Ellei ole täysin kivisydäminen niin parhaiden kenraalien kohtalo varmasti liikuttaa.

Creative Assemblyn tekijätiimi on selvästi tehnyt peliä suurella rakkaudella. Siihen upotettujen yksityiskohtien suunnaton määrä saa pelaajan ihmettelemään useammin kuin kerran. Esimerkiksi laivat on mallinnettu tarkkojen British Maritime Museumilta saatujen ohjeiden mukaan. Melkein jokaisen pelivuoron alkaessa kerrotaan jokin lyhyt mielenkiintoinen historiallinen fakta, joka saattaa olla esimerkiksi että tänä vuonna Euroopassa opittiin tekemään posliinia, tai että tietty merirosvo saatiin tänä vuonna kiinni. Jokaisella yksiköllä on myös historiallinen vastineensa, josta löytyy lyhyt infopaketti yksikön esittelyruudussa. Tekstimäärä pelissä nousee huikeisiin lukemiin. Peliä voi kuitenkin halutessaan pelata ilman että lukee infopaketeista sanaakaan. Esimerkiksi Rome: Total Warista opin enemmän roomalaisesta kulttuurista kuin historiankirjoista ikinä ja huomattavasti viihdyttävämmin. Sarjan yksityiskohtaisuudesta kertoo sekin että BBC käytti eräässä roomalaisista kertovassa dokumentissaan peliä havainnollistamaan roomalaisten sodankäyntiä.

Empire: Total War onnistuu parantamaan jatko-osistaan jokaisella alueella. Tuloksena on yksi parhaimmista ja koukuttavimmista pc-peleistä. Peliin voi upottaa halutessaan uskomattomat määrät aikaa kyllästymättä. Jokainen pelikokemus on erilainen, jo samalla maalla pelatessaan voi tehdä asiat täysin eri tavalla. Casual-pelejä pelanneelle peliin sisään pääseminen vaatisi suunnattomia ponnistuksia, mutta hardcore pc-pelaajille se sopii kuin Xbox-ohjain Halo-nörtin kouraan. Varauksetta suosittelen kaikille Civilizationista ja taktiikkanaksutteluista pitäville. Nyt täytyy kuitenkin mennä antamaan Puola-Liettualle viimeinen armonisku.

Kuvia pelistä:
mita-olisi-tiedemies-ilman-hullua-sidekickiatultasuomi-tuhansien-jarvien-maa-kysymysmerkki-tunteeko-kukaan-ketaan-lieskalaista-kyssarikohti-vihollislaivastoapelkurit-kuolkaa-kuin-miehetthey-will-break-upon-our-ranks-like-water-on-a-rocktassa-ei-voi-kayda-hyvin

 • Vili

  Kai siinä jotain on viallakin? Mitenkäs moninpeli?

 • Kass

  Hmm jos kone jaksaisi niin oisin ehkä itekkin koukussa, vähintään ainakin näin positiivisen arvostelun jälkeen. Hieman jäi arveluttamaan että millä tavoin tämä on täsmälleen muuttunut sarjan aikaisemmista osista ja mitä muita huonoja puolia se omaa kuin vain vaikeus päästä sisään peliin.

 • Jussi Valonen

  @Kass

  Mahdollisia pc-pelaamisen suhteen ummikkoja (Onko sellaisia edes olemassa?) lukijoita ajatellen pyrin enemmänkin kertomaan miksi tälläinen peli ylipäätänsä minua kiinnostaa ja viihdyttää niin kovin suuresti. Liiallisiin yksityiskohtiin pelimekaniikan suhteen en siksi mennyt. Sellaista arvostelua etsivät löytävät helposti haluamansa vaikka Gamespot tai IGN-sivustoilta.

  Huonoista puolista sen verran että peli välillä kaatuilee ja bugeja on jonkin verran. Nämä ongelmat tietysti poistetaan tulevien patchien myötä. Peli on todella hyvin hiottu, mutta pari bugia ja glitchiä aina löytyy. Tekoälystä sen verran kun nyt olen jatkanut arvostelun jälkeen pelaamaan ja lukemaan tekoälyä ei sen voittaminen enää ole kovin haastavaa. Toisaalta Ruotsi nyt ei pelin alkuvaiheessa kohtaa suuria sotilasmahteja. Mielenkiinnolla odotan kun pääsen esimerkiksi Ranskaa vastaan sotimaan, tai Venäjää. Laivastotaisteluista sen verran että en vielä hallitse sitä kovin hyvin, joten sitä on paha kritisoida. Muilla pelin arvostelleilla nettisivuilla laivastotaisteluja syytettiin hiomattomuudesta ja eräällä sivulla arvostelija sanoi ettei tiennyt laivataistelujen jälkeen miksi oli hävinnyt.

  @Vili

  Moninpeliä en kokeillut. Täytyy myöntää etten ikinä ole pelannut Total Warissa moninpelitaistelua. Empireen on tavallisten taistelujen lisäksi luvattu myös pelikartalla tapahtuvaa moninpeliä. Jos Creative Assembly pystyy siinä onnistumaan niin täytyy nostaa heille hattua.

  @Kass

  aikaisemmista osista uudistuksia ovat lähinnä: laivastotaistelut, alueen rakennuksien siirtäminen kaupungin sisältä ympäröivälle maaseudulle, kaupunkeja eivät enää hallinnoi kenraalit vaan hallitus, kenraalit siis enää vain komentavat armeijoita, siksi heillä on siis vähemmän ominaisuuksia kuin ennen. Suurin uudistus ovat tietysti musketit ja tykit. Tykit ovat nyt vielä enemmän avainasemassa kuin katapultit aikaisemmin. Niiden osumatarkkuus on parantunut ja erityisesti kartessilaukaukset lakaisevat todella tyydyttävästi vihollisen rivejä. Älkääkä edes aloittako kranaateista!

  Lopuksi vielä että eräässä haastattelussa tekijätiimi sanoi osan työntekijöistä rakastavan tankkeja että saa nähdä millä aikakaudella seuraavaksi taistellaan. 1900-luku Total War pelissä? Aina voi unelmoida. Pelialueena olisi luultavasti koko maailma. Uutena piirteenä dogfightit lentokoneilla.

 • Santeri

  Niin onko kaatuiluun jotain apua???
  Vanhan koneen kaa ei ongelmia mutta uuden ”teho” koneen kanssa kaatuu aina kesken taistelun tossa Grand camppaing:issa mutta jos valitsee valmiin taistelun niin ongelmaa ei ole

  AAAPUUUVAAA!!!