Cosmo Jones Beat Machine: Skunkadelicatess

Jotain uutta, jotain vanhaa

Siitä lähtien kun näin ja kuulin Faarao Pirttikankaan ensimmäistä kertaa livenä Kuopion legendaarisella ja valitettavan edesmenneellä K-Klubilla, olin myyty. Jotain tuotakin kokemusta mystisempää ja vangitsevampaa on kuitenkin Pirttikankaan englanninkielisessä ilmaisussa. Äänessä on jotain niin tuttua, mutta jotain täysin uutta ja kiehtovaa. Uusimmalla ”Skunkadelicatess” levyllään Cosmo Jones Beat Machine vie kuulijansa lumoavalle matkalle Pirttikankaan toimiessa matkanjohtajana.

Jos levyn avausraita ”Big Daddy Rides Again” ei vielä vakuuta ryhmämatkalle eksynyttä reissaajaa, vie Skunkadelicatessin ”Back to the Temple” sekä ”When You Wish Upon a Deathstar” viimeisetkin epäilyksen rippeet mennessään. Olen valmis seuraamaan minne ikinä tämä tie viekään – ja sehän vie. Reilun puolituntisen levyn toivoisi kestävän pidempään ja viimeisten sävelien kaiuttua jää kuulija nuolemaan näppejänsä. Nytkö se jo loppui?

Cosmo Jones Beat Machinen edellinen levy ilmestyi vuonna 2008, mutta orkesterin miltein kahdeksanvuotinen tauko ei tunnu jättäneen jälkeäkään orkesterin boogieen – päinvastoin. Kaasujalkaa ei uudella levyllä hellitetä hetkeksikään. Yhtye itse kuvailee Skunkadelicatessiä ”perseenheilutusboogieksi”, eikä kuvaus osu kovinkaan väärään. Albumi vie vauhdikkaalla matkallaan auringon paahteeseen, eivätkä tanssikengätkään välty kulumiselta. Ellei takamus heilu, niin ainakin pää nyökkää joka käänteessä.

Skunkadelicatessille on upotettu pari Captain Beefheartilta lainattua veisua ja Don Van Vlietin hengen voikin aistia jammaavan Beat Machinen mukana läpi koko levyn. Cosmo Jones Beat Machine on myös kovan livebändin maineessa. Usein näistä ylistyssanoista nautiskelevien yhtyeiden levyjä kuuntelee ristiriitaisin fiiliksin, sillä liian usein jää levyihin tallentumatta se jokin, mikä yhtyeestä tekee livenä niin tiukan ja mukaansatempaavan. Tähän sudenkuoppaan ei Skunkadelicatess uppoa, vaan albumi onnistuu levylautaseltakin nautittuna tarttumaan kuulijaansa kädestä kiinni. Eikä ote herpaannu useammankaan kuuntelun jälkeen.

Cosmo Jones Beat Machine Kuopion Henry´s Pubissa 21. helmikuuta