Maailman raiteilla
China Mievillen uusimmassa romaanissa Railsea kuljetaan nimen mukaisesti raiteilla. Yksinäisten erämaita halkovien kiskojen sijaan teoksessa luovitaan kuitenkin horisontin peittävällä verkostolla. Romaanin alussa varhaisteini-ikäinen Sham astuu yhdelle tätä merta kyntävälle vaunustolle. Matka, jonka aikana Shamin on tarkoitus oppia kaikki raiteiden alla kaivautuvien valaankokoisten jättimyyrien metsästyksestä, muuttuu pian osaksi suurempaa seikkailua.
Luovan kirjoittajan maineessa oleva Mieville sekoittelee yhdeksännessä romaanissaan monenkirjavaa soppaa. Päätarina edetessä kiireisellä aikataululla ohi vilahtelee lukuisia kiinnostusta herättäviä yksityiskohtia. Joistain näistä kasvaakin itsessään kiinnostavia tarinanjuonteita toisten jäädessä pieniksi mausteiksi.
Esimerkiksi maailman historiaa taustoittavat palaset muodostavat vajaaksi jäävän palapelin, josta kaupallisten voimien aiheuttama ekokatastrofi on kuitenkin hahmotettavissa. Tuntuu kuin Mievillellä olisi taustat ja loogiset selitykset kaikelle romaanissa mainittavalle, hän on vain päättänyt jättää ne vähäiselle osalle, etteivät ne häiritsisi tarinan etenemistä.
Mieville on kirjoittanut häpeilemättömän viihdyttävän kirjan, joka on täynnä seikkailua ja huumoria. Hän leikittelee kielellä ja kirjallisuusviittauksilla; onhan lähtökohtakin eräänlainen kunnianosoitus amerikkalaisen kirjallisuuden merkkiteokselle, Herman Melvillen Moby Dickille.
Railsea onkin sopivaa luettavaa niin lapsille kuin aikuisille, niin kirjallisuusintoilijoille kuin lomalukemista etsiville. Jos teoksesta haluaa etsiä ongelmia, tarinalinjat ehkä yhdistyvät loppupuolella hieman liiankin vaivattomasti ja jokaiselle lukijalle jää varmasti yksityiskohtia, joista hän olisi tahtonut tietää enemmän. Teos eräällä tavalla suorastaan kutsuu kirjoittamaan omia fanfiction -tarinoita täyttämään kirjassa jätettyjä koloja.
China Mieville: Railsea. Pan Books, 2012, s. 376.