Boogiejyrän aliarvostettu 70-luvun pitkäsoitto

Teksti: Pertti Pulkkanen
Status Quo

Brittiläisen boogierockin instituution Status Quon kymmenes studioalbumi, marraskuussa 1977 ilmestynyt Rockin’ All Over the World edustaa tyylitajuisesti yhtyeen hieman hienostuneempaa tyyliä. Kyseessä on ensimmäinen Pip Williamsin tuottama Statuksen pitkäsoitto ja ensimmäinen yhtyeen albumeista, jolla kosketinsoittaja Andy Bown on mukana täysvaltaisena jäsenenä. Sen nimikappale on John Fogertyn käsialaa ja julkaistiin alun perin paria vuotta aikaisemmin. Status Quo sai coverversiostaan suuren hitin, sillä se nousi singleformaatissa kolmanneksi. Muita pikkulevyjä pitkäsoitolta ei poimittukaan, mutta sen tiukimpiin rockraitoihin lukeutuva Can’t Give You More levytettiin uudelleen Status Quon vuonna 1991 ilmestyneelle albumille Rock Til You Drop ja julkaistiin myös singlenä. Tuloksena oli 37. sija. Rockosastoa edustaa puhtaasti myös Francis Rossin ja Rick Parfittin yhteistyötä oleva avausraita Hard Time.

Status Quo: Rocking All Over the World. Vertigo Records.

Basisti Alan Lancasterin käsialaa olevista kappaleista Let’s Ride panostaa etenkin terhakkaan riffittelyyn. Iskevyydessä sen edelle menee silti Lancasterin ja The Pirates-kitaristi Mick Greenin yhdessä työstämä, mainiosti rullaava You Don’t Own Me. Kyseisten kappaleiden väliin sijoittuva, aavistuksen reggaevaikutteinen Rossin ja Bob Youngin yhteistyötä oleva Baby Boy jää pakostakin hienoiseksi täyteraidaksi. Parfittin ja Jackie Lyntonin yhdessä työstämä Rocker’s Rollin’ edustaa revittelevyydessään onnistuneesti Status Quon iäkkäämpää perustaa. Pip Williamsin ja Peter Hutchinsin tekemä Who Am I? on tyylikäs balladi, joka sopii tyylillisesti mainiosti Francis Rossin vokalisoimaksi. Kyseessä on albumin ainoa yhtyeen ulkopuolisten tahojen käsialaa oleva raita, joka sisältää myös maittavaa kitarasooloilua.

Lancasterin nopeatempoinen ja iskevä Too Far Gone edustaa ehkäpä pitkäsoiton hittipotentiaalisinta antia, sillä se sisältää myös varsin tarttuvan riffin. Parfittin kappaleista For You tarjoaa balladiosastoa upean melodian kannattelemana. Rossin ja Youngin yhteistyötä edustava Dirty Water on leppeä ja miellyttävä pala ja pitkäsoiton päätteeksi Rossin, Parfittin ja Youngin yhdessä työstämä Hold You Back tekee suhteellisen onnistuneen paluun boogiepoljentoisen rokkauksen pariin.

Vuonna 2005 Mercury julkaisi Rocking All Over the Worldista remasteroidun cd-version, jonka bonuskappaleena oli cover Beatlesin Sergeant Pepperiltä alun perin löytyvästä Gettin’ Betteristä. Status Quo oli alun perin levyttänyt versionsa vuonna 1976 elokuvan All This and World War II soundtrackille. Vaikka Rocking All Over the Worldille mahtuu pari täyteraitaa, on kyseinen pitkäsoitto Status Quon diskografiassa mainettaan laadukkaampi.

1977-sarjassa Pertti Pulkkanen ihastelee 40 vuoden ikään ehtineen rocklevytarjonnan laatua ja määrää.