Blokess puolivahingossa huipulle

Blokess on herättänyt huomiota jo valtakunnallisestikin.

UEF:lainen opiskelijaporukka Blokess niittää mainetta sosiaalisessa mediassa. Ilmiöksi noussut lyhyt sketsiviihde on ensisijaisesti hauskanpitoa ja menestys on tullut matkalla. Yksi ryhmän jäsenissä on jo unelmissaan matkalla Hollywoodin.

Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella on viimeisen vuoden aikana kaikessa hiljaisuudessa kasvanut yksi suomalaisen komiikan uusimmista tekijöistä – Blokess. Lyhyitä huumorivideoita sosiaaliseen mediaan kuvaava opiskelijakolmikko on lyönyt itsensä läpi niin Instagramissa kuin Facebookissa. Martin Kalliolan, Jussi Pulkkisen ja Matti Rothin muodostamaa trioa on ehditty kuvailemaan maan medioissa jo ilmiöksi. Uljaan haastatteluun saapunut Blokess ottaa ilmiönä olemiseen kuitenkin vaatimattomamman kannan:
“Noh, ehkä sketsiryhmä voisi olla hyvä määritelmä meistä”, Pulkkinen toteaa.

Blokess tuottaa noin kymmenen sekunnin mittaisia videota etenkin Instagramiin. Lyhyet videot vaativat tekijöiltään tiivistämisen ja hauskuutuksen taitoa. Ilmeet, eleet ja selkeä juoni korostuvat. Blokessilta löytyy myös Youtube- tili, jonne on kuvattu yksi hieman pidempi livesketsi. Videolle on kertynyt jo lähemmäs 40 000 katselukertaa.
Blokessin syntytarina sijoittuu loppusyksyyn 2014. Itä-Suomen yliopiston Medistudia-rakennuksen eräässä luokkahuoneessa on meneillään talousmatematiikan luento. Tunnilla mukana olevat Kalliola ja Pulkkinen keskittyvät enemmän Vine-videoiden katseluun kuin yhtälöiden ratkomiseen. Lopulta miehet päätyivät selailemaan Appstoresta sopivia aplikaatioita omien videoiden tuottamiseen.
“Siitä se ajatus sitten lähti”, Pulkkinen kertoo. Blokessin ensimmäinen pätkä on kuvattu saman tien kyseisellä luennolla. Yliopisto nousee merkittävään rooliin erityisesti videoiden kuvaus- ja tapahtumapaikkana.
“Suurin vaikutus UEF:illa on ollut kuitenkin siinä, että se toi meidät yhteen. Aloitimme kaikki samaan aikaan opinnot vuonna 2014 kauppatieteen laitoksella. Muuten tuskin olisimme tavanneet sillä Kalliola on kotoisin Lapualta, Roth Kuopiosta ja minä Tampereelta”, Pulkkinen kertoo.
Blokess on toiminut yliopistolla jopa tutkimuskohteena, kun eräät sosiologian opiskelijat tekivät äskettäin kurssilleen heistä ryhmätyön aiheena brotherhood.

blokesslootaBlokess on tehnyt yhteistyötä myös muiden alan tekijöiden kanssa. Seksikäs-Suklaa, joka kuvaa videoitaan Helsingissä, otti vuosi sitten heihin yhteyttä ja ehdotti yhteistyötä. Videoita syntyi useampi ja näin Blokessin maine kasvoi kohisten. Sittemmin yhteyttä ovat ottaneet myös yritykset erilaisten kampanjoiden tiimoilta. Yhteistyötä on tehty jo muun muassa Soneran, Sokoksen, Restelin ja Cloettan kanssa.
Nykyisin Blokessia pyöritetään oman yrityksen kautta. Mutta onko Blokessin luova prosessi muuttunut kaupallisuuden myötä?
“Eipä oikeastaan. Vähän tarkemmin joudumme miettimään, miten yritys tai palvelu sisällytetään tarinaan”, kertoo Roth.
“Välillä keksimme idean lennosta, kuvaamme sen samoin tein, ja koko hommaan menee 10 minuuttia. Välillä taasen saatamme suunnitella ja pyöritellä ideaa pitkäänkin, mutta loppujen lopuksi se jääkin toteuttamatta”, Roth kuvailee prosessia.
“Koko homma lähti liikkeelle sattumanvaraisesti, ja emme me myöhemminkään olla liian tarkkaan toimintamme suunnitelleet. Suoraan sanottuna en usko, että tästä olisi näin hyvää juttua edes liikaa suunnittelemalla tullut.”

blokessloota2Yhtenä vahvuutena on ryhmän jäsenten luonteiden kirjo.
“Itse olen se kaveri, jolta tulee ne hulluimmat ideat ja saatan usein puhua, ennen kuin mietin asiaa sen tarkemmin. Jussi taas on sitten minun vastakohtani, kaveri joka pohtii ideoita syvällisemmin ja usein toppuuttelee villeimpiä juttuja. Matti sijoittuu johonkin meidän väliin mitä tulee ideoihin, mutta yksityiskohdat hän tykkää hioa loppuun asti kohdilleen”, Kalliola kertoo.
Blokessien tähtäin on jo lyhytvideoita etäämmällä.
“Olemme tässä matkan varrella ruvenneet tajuamaan, että Blokess tarjoaa paljon muitakin mahdollisuuksia kuin vain Instagram-videot”, Pulkkinen kertoo.
“Jos realistisesti ajatellaan, niin olisi mahtavaa, jos pystyisimme tienaamaan elantomme näillä hommilla”, jatkaa Roth. Tyylilleen uskollisena Kalliolla ei turhia kainostele.
“Päämääränämme on Hollywood, ei sen enempää eikä vähempää!”