Blackfoot: Highway Song – Live

Mustajalat viriileimmillään

Tässä eräs kaikkien aikojen konserttitaltioinneista. Floridan Jacksonvillessä jo aivan 70-luvun alussa perustettu Blackfoot lukeutuu legendaarisimpiin southern rock- ryhmittymiin. Yhtyeen klassisen kokoonpanon muodostivat solisti/kitaristi Rickey Medlocke, kitaristi Charlie Hargrett, rumpali Jakson Spires sekä basisti Greg T. Walker. Menestys antoi odottaa itseään aivan vuosikymmenen loppuun ja erinomaiseen Strikes-pitkäsoittoon saakka. Myös sitä seuranneet Tomcattin’ ja Marauder olivat varsin laadukkaita hardrockvivahteilla terästettyjä southern rock-levyjä.

Blackfootin klassisimman kauden päätti Englannin-kiertueelta taltioitu livelevy Highway Song. Sillä erinomaisessa vireessä ollut yhtye esitti vimmaisina tulkintoina tuotantonsa parhaita paloja. Tomcattinilta poimittu Gimme Gimme Gimme on viriili avaus ja jatko on vähintään yhtä vakuuttavaa:Tyylikkään nyanssikas Every Man Should Know (Queenie) ja revittelevä Good Morning ovat päteviä osoituksia Blackfootin tuotannon laaja-alaisuudesta. Kertosäekilleri Fly Away on lähes klassikkotasoinen ärhäkästä Road Feveristä, singlehitti Train Trainista ja Blackfootin tunnuskappaleesta käyvästä, seesteisesti alkavasta ja lopun kitaratulitukseensa yltävästä Highway Songista puhumattakaan.

Highway Song on erinomainen keikkadokumentti nimenomaan yksittäisenä albumina, jolloin sen intensiteetti ei pääse katoamaan hetkeksikään. Vaikka Blackfootin diskografia käsitti tuohon mennessä viisi studioalbumia, ei ykkösluokan biisejä olisi välttämättä riittänyt tuplalevyyn asti. Myös Rickey Medlocken myöhäisemmillä musiikillisilla vaiheilla on ansionsa. Vuodesta 1996 lähtien hän on vaikuttanut etelän rockin yhtyeistä kaikkein klassisimmassa, eli Lynyrd Skynyrdissä, jossa tosin teki ensivisiittinsä jo 25 vuotta aikaisemmin. Levytystensä osalta Blackfootin voi sanoa saavuttaneen legendaarisimman maineensa vuosien 1979–1982 tuotantonsa ansiosta.