Autot pois juhlan tieltä

JOENSUU – Joensuussa viritellään taas keskustelua kaupunkitilan käytöstä. Katujuhlan lauantaiksi koolle kutsunut Karjalaisen vaihtoehtokulttuurinedistämis-kollektiiviksi itseään kutsuva porukka haluaa yksityisautot pois kaupungin keskustasta.
”Ideaali olisi, että Suvantokadun, Länsikadun, Yläsatamakadun ja Itärannan sisälle jäävä alue olisi suljettu autoliikenteeltä. Suunnitelmaa olisi hyvä lähteä toteuttamaan rauhoittamalla ensin Suvantokadun, Koulukadun, Yläsatamakadun ja Itärannan välinen alue. Lisäksi liikenneturvallisuutta Yläsatamakadun ja Koulukadun risteyksessä olisi roimasti parannettava. Liikennevalvontaa tulisi tuolla tehostaaja pyöräväyliä lisätä”, he ehdottavat.

Katujuhla ottaa 21. syyskuuta kello 13 alkaen Joensuun keskustan parempaan käyttöön. Kulkue lähtee Ystävyydenpuistosta ja etenee keskustaan, jossa tarkoituksena on vallata katu ja pitää hauskaa.
”Ikärajattomasti ja päihteettömästi”, järjestäjät lisäävät.
”Ohjelmassa muun muassa musiikkia, työpajoja, polkupyörien korjausta, taiteilua ja ruokailua. Tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki muut paitsi moottoriajoneuvot! Haluamme valtauksella esittää painokkaan vaatimuksen Joensuun keskustan rauhoittamisesta vain kevyen liikenteen käyttöön”, he jatkavat.
”Se, että me olemme kaduilla on viesti kaikille – myös päättäjille. Kaupunkilaisten velvollisuus on ottaa kantaa ympäristöönsä. Tämä velvoite koskee kaikkia pienistä suuriin ja vanhoista nuoriin. Pitää siis osallistua. Jo läsnäolo itsessään on kannanotto.”

Kollektiivin jäsenet korostavat, että julkista liikennettä tai pelastusliikennettä ei vastusteta. Esimerkiksi postia kuljettamaan he ehdottavat polkupyörälähettejä.
”Ydinkeskusta tulee sulkea muulta autoliikenteeltä. Kävely on ihmiselle luonnollinen, terveellinen ja saastuttamaton liikkumismuoto. Ihmisten maailmankuva muodostuu liikkumismuodon kautta. Omaa elinympäristöä hahmotetaan hyvin eri tavoin auton ikkunasta kuin jalkakäytävältä käsin. Ihmisten pitäisi voida liikkua turvallisesti. Pelon ilmapiiri, jossa lapsesta asti opetetaan väistämään autoja, on oire siitä, että liikkuminen tapahtuu autojen ehdoilla. Me vaadimme muutosta.”

Katujuhla Facebookissa