Automaatiojäsenyys ei noussut kiistakapulaksi

Teksti ja kuvat: Jussi Turunen

Automaatiojäsenyys ei jakanut Suomen ylioppilaskuntien liiton hallitusehdokkaita Joensuun paneelikeskustelussa. Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta (ISYY) järjesti Suomen ylioppilaskuntien liiton liittohallitukseen hakeville ehdokaspaneelin marraskuun ensimmäisenä päivänä Joensuussa.

Ehdokkaat esittäytyivät ja vastasivat kaksituntisen keskustelun aikana muun muassa siihen, ketä he lobbaisivat hississä ja kuinka onnistuisi puheenvuoron pitäminen ruotsiksi.

Tapahtuman lopussa ehdokkailta kysyttiin kantaa ylioppilaskuntien automaatiojäsenyyteen eli siihen, että yliopistossa jokaisen perustutkinto-opiskelijan tulee lain mukaan kuulua ylioppilaskuntaan.

Jokainen ehdokas tuki automaatiojäsenyyttä. Vahvimmin puolustettiin ylioppilasliikkeen asemaa: jos ei ole jäseniä, niin silloin on vaikea puhua opiskelijan nimissä. Myös tietyn yhteisöllisyyden arveltiin katoavan, jos automaatiojäsenyys poistuisi.

”Suurin osa ylioppilaskuntien resursseista pitäisi siinä tilanteessa siirtää jäsenhankintaan”, sanoi Tamyn ehdokas Sanni Lehtinen.

”Jos meillä ei olisi automaatiojäsenyyttä, niin täytyisi eri tavalla panostaa edunvalvontatuotteeseen, jotta opiskelijat haluaisivat olla meidän jäseniä”, kertoi ehdokas Kim Kujala Vaasasta.

Ehdokaspaneeli oli osa Joensuussa 1.–2.11. järjestettävää Suomen ylioppilaskuntien periferiaverkoston tapaamisen ohjelmaa. Periferiaverkostoon kuuluvat ISYYn lisäksi Oulun yliopiston ylioppilaskunta (OYY), Lapin yliopiston ylioppilaskunta (LYY), Vaasan yliopiston ylioppilaskunta (VYY), Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunta (LTKY) sekä Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta (JYY).

Paneelin puheenjohtajina olivat Oulun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Kalle Parviainen ja Lapin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Anni-Sofia Sihvo. Heidän ylioppilaskuntansa eivät ole asettaneet omia ehdokkaita.

SYL:n vuoden 2019 hallitus valitaan Espoossa 16.–17.11.2018 kokoontuvassa liittokokouksessa. Hallituksessa on puheenjohtaja ja kuusi jäsentä.