Aurejärven kirjasta sananvapauden ennakkotapaus

SANANVAPAUSErkki Aurejärven muistelmakirja Kovaa peliä ei apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen päätöksen mukaan johda kunnianloukkaussyytteisiin. Yhtenä perusteena päätökselle on se, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tulkitsee sananvapautta laveammin kuin suomalainen oikeuslaitos.

”Ratkaisulla on ennakkopäätösarvoa Into Kustannus Oy:lle ja muille yhteiskunnallisia asioita käsitteleville julkaisijoille”, Into Kustannuksen toimitusjohtaja Jaana Airaksinen toteaa.

Kunnianloukkaus on asianomistajarikos, eli uhrin on nostettava syyte. Rikoslain mukaan kunnianloukkaussyyte voidaan poikkeustapauksissa nostaa myös asianomistajasta riippumatta, mutta tässä tapauksessa siihen ei Kalskeen mukaan ollut syytä. Lain mukaan valtakunnansyyttäjä voi antaa määräyksen syytteen nostamisesta, jos rikos on tapahtunut joukkotiedotusvälinettä käyttäen ja erittäin tärkeä yleinen etu niin vaatii.

Aurejärvi mainitsee teoksessaan nimeltä useita oikeuslaitoksen edustajia ja väittää näiden syyllistyneen tahallisiin virkarikoksiin. Pääosa Aurejärven kritiikistä liittyy vuosien 1988-2010 tupakkaoikeudenkäynteihin. Aurejärven nimeltä mainitsemat henkilöt eivät ole nostaneet kunnianloukkaussyytteitä.

Uljaan arvio kirjasta: Baarikansan Antikristus muistelee