Asterix: Jumaltenrannan nousu ja tuho

Taattua Asterix-laatua

Elokuvan lähtökohdat ovat klassista Asterixia: Julius Caesar levittää imperiumiaan joka kolkkaan, mutta pieni, itsepäinen gallialaiskylä pysyy omana territorionaan. Jullen mitta on myös vaihteeksi täysi. Epäonnistuneiden valloitusyritysten jälkeen hän päättää kokeilla uutta taktiikkaa: kylän ympärille rakennetaan Jumaltenranta, uusi, upea roomalaiskaupunki kaikilla mukavuuksilla. Urbanisoitumisen paine ja sivilisaation houkutukset taatusti saavat gallialaiset viimein polvilleen ja sulautumaan valtakuntaan. Mutta gallialaisten soturihenkeä ei noin vain kiilloteta.

Ranskalaisen koko perheen animaation on käsikirjoittanut Alexander Astier ja se pohjautuu René Goscinnyn ja Albert Uderzon legendaarisiin sarjakuviin. Kokonaisuutena elokuva lepää tuttujen elementtien varassa: taikajuomaa kittaavat gallialaiset antavat älykääpiöroomalaisille köniin mennen tullen, Asterix, Obelix sekä pieni Idefix-koira ovat kuin paidat ja peput, kyläläiset käyvät keskenään haisevia kalasotia ja kylän vienoääninen lauluniekka Trubadurix kököttää sidottuna puunoksassa kylän pitojen aikaan.

Elokuva kuitenkin maustaa tuttuja aineksia uusilla elementeillä ja juonenkäänteillä tavalla, joka sai aikuisenkin hykertelemään. Tuttu konsepti jaksaa yhä miellyttää ja viihdyttää: Roomalaiset ovat joko turhamaisia tärkeilijöitä tai ääliömäisiä nahjuksia, eikä elokuvasta puutu törmäyksiä, nahinaa, ryskettä eikä lentävien roomalaisten sandaalinrippeitä. Joidenkin tuttujen hahmojen repertuaarista otetaan myös uusia ulottuvuuksia ja heidän keskinäiset kemiansa joutuvat uuden valloitusyritysten kautta aivan ainutlaatuiselle koetukselle, jota ei aikaisemmissa Asterix-elokuvissa ole nähty. Elokuva tarjoaa takuuvarmaa viihdykettä niin nuorille kuin vanhemmillekin Asterix-faneille.

Elokuvan ensi-ilta on 3. huhtikuuta.