Kuopio tanssii ja soi: Toisenlainen Joutsenlampi

KUOPIO Eteläafrikkalaisen Dada Masilon nuorennusleikkaama Joutsenlampi oli 45. kerran järjestetyn Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin tähtiesitys. Ranskalais-afrikkalainen tanssijaryhmä on esittänyt vanhan klassikon uutta versiota vuodesta 2010 lähtien ympäri maailmaa. Perinteisistä raja-aidoista piittaamaton esitys yllätti katsojan täysin.

Juotsenlammen tarina saa uuden muodon, kun prinssi Siegfriedin vanhemmat ostavat pojalleen morsmaikun, valkoiseksi joutseneksi taiotun Odetten. Prinssiä ei vanhempien valinta miellytä, sillä hänen sydämensä kuuluu mustalle joutsenelle, Odilelle, joka sattumoisin on mies. Tämä närkästyttää luonnollisesti sekä Odettea että ilkeän velhon roolin ottaneita Siegfriedin vanhempia. Seurauksena on tunteiden mylvimistä, draamaa ja taistoa rakkaudesta.

Masilon Joutsenlampi oli lähes farssinomainen balettia ja afrikkalaista tanssia yhdistävä räväkkä esitys. Jos ei ymmärtänyt lukea tapahtuman käsiohjelman alkusanoja rajojen rikkomisesta, oli tunnin esityksen jälkeen ällikällä lyöty. Heti aluksi ryhmä havainnollisti baletin perussääntöjä ivaavaan sävyyn. Vuorosanat, huudahdukset ja ilmeikäs eläytyminen toivat mieleen väärään tapahtumaan eksyneen musikaalinäytelmän. Tässä esityksessä ei juuri nähty balettitossuja, hiljaista sipsutusta ja vakavia ilmeitä vaan voimakkaita liikkeitä, tömistelyä ja peräti karjumista.

Etenkin esityksen alkupuoli oli täynnä tapahtumia levottomuuteen asti. Ajoittain vuorosanat halkoivat esitystä, vaikkeivät ne olisi olleet välttämättömiä – tanssi ja elekieli kyllä kertoivat, mistä on kyse. Esityksen vauhdikas tahti hiljeni ajoittain herkempiin osuuksiin, jotka muistuttivat alkuperäisen Joutsenlammen läsnäolosta. Ilman niitä esityksen kutsuminen edes puolittain baletiksi olisi ollut vääryys. Veistoksenomaiset vartalot ja kaunis kehonhallinta pääsivät oikeuksiinsa etenkin soolo- ja pariosuuksissa, esimerkiksi Masilon itsensä tanssiman Odeten rakkaudenosoituksessa prinssille. Esiintyjillä oli useimmissa kohtauksissa sukupuolesta riippumatta hame ja päänsä koristeena höyhentupsu, mikä sekoitti sulavasti sukupuolten rooleja. Yksinkertaisten esiintymisasujen lisäksi hillitty valaistus ja musiikki jättivät päähuomion tanssijoille.

Masilon Joutsenlampeen sisältyi liikkeitä ja ilmaisuja herkästä aggressiiviseen sekä ilosta suruun, ja toisinaan vaihdos oli turhan äkkinäinen. Tästä johtuen esityksestä jäi hieman levoton olo. Masilo onnistui yllättämään ja hämmentämään, mikä varmasti oli tarkoituskin.