Argentiinalaista akrobatiaa, Väärää Rahaa ja työpajoja Taidetorilla

KUOPIO Viisivuotisjuhliaan viettävä Taidetori siirtää ydintään Satamatorilta sivuun tänä kesänä. Keskiönä toimii toukokuun alussa avattu kulttuuritila Sataman Kulma, jonka ympäristöön ja viereiseen Satamapuistoon tuodaan myynti- ja esittelypöytiä. Esityksiä ja musiikkia nähdään lisäksi Scnadic hotellin takapihalle nousevassa ohjelmateltassa.

Heinäkuun 12. käynnistyvän viikon mittaisen kulttuurifestivaalin pääesiintyjäksi saapuu aloituspäivänä argentiinalainen Manoamano tolppa-akrobatiaduo. Kuuden metrin pystytangossa kieppuva pariskunta tarjoaa teatraalista ja henkeä salpaavaa jännitettä.

”Sirkusmaailma kiinnostaa itseäni ja tahtoisin jatkossa kehittää Taidetoria entistä pidemmälle sirkus- ja katufestivaaliksi. Kansainvälinen vieras osoittaa suuntaa johon ollaan menossa”, kertoo Taidetorin tuottaja Anja Lappi.

Muuttaessaan Satamatorilta entisen ilmaistapahtuman luonne on muuttunut esitysten ja työpajojen osalta pääosin maksulliseksi. Lapin mukaan Taidetorin keskiössä on kuitenkin aina ollut itse tekeminen, joten torilla on valittavana myös tänä vuonna noin 50 työpajaa, joista osa on maksuttomia. Kulttuurifestivaalille on mahdollista hankkia myös ranneke, jolla pääsee kolmeen työpajaan ja osaan esityksistä.

Taidetorin lopullinen ohjelma on vielä muotoutumassa, mutta musiikkivieraaksi on jo kiinnitetty Kuopiossa harvakseltaan keikkaillut Jaakko Laitinen ja Väärä Raha. Pomminvarma juhlaretkue yhdistää musiikissaan jalkaa ja sydäntä nostattavaa balkanilaista musiikkia vinoon iskelmään ja mustalaismusiikkin. Yhtye esiintyy ohjelmateltassa 18. heinäkuuta.

Teatterin ystäville on luvassa jo heinäkuun alussa ensi-iltansa Kuopiossa saava Aleksis Kiven Nummisuutarit. Poikkeuksellisessa sovituksessa näyttelijät Mika Juusela ja Antti Kemppainen esittävät kahdestaan näytelmän kaikki roolit. Lisäksi tarjolla on myös lastenteatteria ja nukketeatteria.

Taidetori hakee myös aiemmista vuosista poiketen katusoittajia. Ohjeet kiinnostuneille löytyvät Taidetorin nettisivuilta, samoin kuin myyntipöytien vuokrat. Myyntipöytää vuokraavaa opiskelija saa Taidetorilta opiskelija-alennuksen.

Lisätietoa Taidetorin nettisivuilta.