Älypuhelimet ja tabletit tukkivat netin kampuksella

Erilaisten nettiin yhteydessä olevien älylaitteiden määrän nopea lisääntyminen asettaa yliopiston tietotekniikkapalvelut kovan haasteen eteen.

Kaistan ruuhkautuminen on suurin yksittäinen ongelma nettiyhteysongelmiin yliopiston kampuksilla. Yliopiston pöytäkoneilla nettiin pääsy kyllä onnistuu, mutta muilla laitteilla verkkoyhteyden saaminen muuttuu helposti tuskien taipaleeksi. Erityisiä pullonkauloja ovat olleet Carelia Joensuun kampuksella ja Canthia Kuopiossa, mutta Canthian kapasiteetti kaksinkertaistettiin hiljattain ja se on toistaiseksi riittänyt.
”Tukiasemia on kampuksilla noin yhteensä noin 470, eli määrä on kaksinkertaistunut reilussa vuodessa. Mutta laitteita tulee koko ajan lisää ja etenkin Applen laitteet vievät paljon kaistaa”, pääsuunnittelija Toni Mönkkönen yliopiston tietotekniikkapalveluista toteaa.
Mönkkönen painottaa, että nettiongelmissa kannattaa aina hakea apua IT Servicedeskistä tai vähintään ilmoittaa sinne ongelmastaan.
”Voimme takautuvasti katsoa onko ollut ruuhkaa tai onko tukiasema virhetilassa ja tarvittaessa käynnistää sen uudestaan etänä. Aina kun yhteys ei toimi, kannattaa siitä kertoa meille. On tärkeää kertoa myös missä olet, jotta ongelman paikallistaminen onnistuu.”

Mönkkönen harmittelee, että tietoa ongelmista kantautuu tietotekniikkapalveluille asti kovin vähän.
Ruuhkautumisen lisäksi ongelmia aiheuttavat verkkojen tavat tunnistaa käyttäjä. Esimerkiksi Eduroam-verkon tapauksessa ne ovat maailmanlaajuisen organisaation sanelemat. Mönkkösen mukaan jatkossa pyritään ohjaamaan opiskelijoita entistä enemmän UEF student –verkkoon.
”Pyrimme siirtämään massaa Eduroamista sinne, mutta emme ole UEF student –verkkoa niin vahvasti vielä lanseeranneet. Mietimme, kuinka siitä tehtäisiin houkuttelevampi. Yksi vaihtoehto on, että siellä olisi mahdollista tulostaa myös mobiililaitteilta yliopiston tulostimille.”

Korkeakoulujen opiskelijoille, henkilökunnalle ja tutkijoille tarkoitetun maailmanlaajuisen Eduroam-verkon ja UEF student –verkon lisäksi kampuksella on verkot henkilökuntaan kuuluville, sekä vierailijoille. Näitä täydentää käytännössä kaikille avoin konferenssiverkko, joka on tarkoitettu yliopistolla järjestettäviä tilaisuuksia varten.

Pasi Huttunen, teksti & Emil Blick, kuva