Alennusaterioita lounaan jäljiltä

Teksti ja kuvat: Santtu Paananen
Ravintola Ehdan vuoropäällikkö Henrietta Pippola uskoo Lunchien osoittautuvan menestykseksi.

Ruokahävikki on eilistä, tämän päivän juttu on Lunchie. Lunchie on suomalainen sovellus, joka tarjoaa mahdollisuuden ylimääräisen ruuan edulliselle ulosmyynnille. Kuopiolainen Ravintola Ehta rekisteröityi Lunchieen huhtikuun alussa. Kokemusta ei siis vielä ole juuri kertynyt, mutta vuoropäällikkö Henrietta Pippola on ideasta innoissaan.
”Lunchie on hyvä, toimiva ja helppokäyttöinen. Vaikka tämä on ollut vasta vähän aikaa käytössä, ihmiset ovat löytäneet meidät tätä kautta yllättävän hyvin. Baby stepsit ovat näyttäneet todella lupaavilta”, Pippola kehuu.
Sovelluksen käyttöönotto oli Pippolan mukaan vaivatonta. Rekisteröitymisen jälkeen seuraava askel on syöttää verkkoon tarjottavat ateriat noutoaikoineen ja hintoineen. Tilauksen ja sovelluksensisäisen maksun tultua perille jäljellä on vain aterian pakkaaminen ja sen luovuttaminen asiakkaalle. Käytön aloittaminen on ilmaista, ja Lunchie ottaa kunkin myydyn annoksen hinnasta tietyn osuuden.
Asiakkaalle aterian tilaaminen on tätäkin yksinkertaisempaa. Androidille ja iOS:lle löytyvä sovellus näyttää oman sijainnin perusteella lähimmän ravintolan ja päivän tarjolla olevat ruuat. Pankki- tai luottokorttitiedot syötettyään asiakas saa parilla klikkauksella tilattua haluamansa määrän annoksia noudettavaksi hetken päästä. Paikan päällä ei tarvitse empiä menujen kanssa tai pyöritellä seteleitä, vain noutaa eväänsä omalla nimellään pois.
”Lunchie on loistava sovellus siinä, että molemmat osapuolet voittavat. Asiakas saa edullisen tuotteen, ja ravintolalle ei koidu lisäkustannuksia. Raaka-aineet tulevat käyttöön, ja ylimääräistä työpanosta ei tarvita paljoa”, hehkuttaa Pippola.

Ruokahävikin määrä on ajankohtainen huolenaihe, ja Lunchie tulee tähän saumaan kuin tilauksesta. Normaalisti biojätteisiin maatumaan menevät ruuat saadaan täten hyödynnetyksi. Henrietta Pippola kertoo myös tämän tiedostamisen olevan Lunchieen liittymisen takana.
”Lunchien käyttäjät ja tarjoajat ovat tekemisissä suuremman asian kanssa. Palvelu on hieno keksintö myös hävikkiä ajatellessa. Tietenkin pyrimme tekemään sopivan määrä ruokaa päivittäin, mutta Lunchie antaa inhimillisten virheiden varalta mukavasti joustovaraa.”

Hävikkitavaran myyminen voi herättää kysymyksiä. Kyse ei kuitenkaan ole jämistä tai jätteistä, vaan aivan kunnon ruuasta.
”Lunchie-ruuat tarjotaan tuoreina ja lämpiminä, ja hinta on suurin piirtein puolet alkuperäisestä.”, Pippola selvittää.
On olemassa myös toinen vastaava sovellus, ResQ. Toistaiseksi sen saa ladattua vain Applen laitteisiin. Kuopiosta ResQ:n on ottanut käyttöön kaksi ravintolaa.