Albumikokonaisuus valmistui

Kuva: Mirella Pekkonen

Pihka ja myrsky – Koskaan ei ole valmista / Kaiku pelottaa
Pihka ja myrsky – Koskaan ei ole valmista / Kaiku pelottaa
Pihka ja myrsky hemmottelee fanejaan. Yhtyeen hemmottelutaktiikka on julkaista mahdollisimman paljon materiaalia. Viime vuonna yhtye julkaisi yhden täysimittaisen albumin sijasta kaksi lähes albumimittaista EP-levyä. Tämän syksyn agenda on puolestaan tupla-albumi Koskaan ei ole valmista, jonka jälkimmäinen osa on nimeltään Kaiku pelottaa.

Ensimmäistä osaa arvostellessani kiinnitin huomiota siihen, miten Lasse Turunen on tehnyt hyvän päätöksen antaessaan Henna Helasvuolle päävastuun albumin laulusuorituksista. Jälkimmäisellä osalla Turunen kuitenkin valtaa taas itselleen enemmän alaa. Muutoin albumi soi paljolti ykkösosan kaltaisesti. Herääkin kysymys, oliko teoksesta pakollista tehdä tupla-albumi. Osien parhaat kappaleet yhdistämällä olisi tuloksena ollut tiukempi ja jäsentyneempi kokonaisuus.
Toki tämä jälkimmäinenkin osa on täynnä hyviä sävellyksiä, sovituksia ja sujuvaa soittoa, mutta ehkä kuitenkin kokonaisuus putkeen kuunneltuna on liian pitkä. Albumikokonaisuus ei tarjoa tarpeeksi vaihtelua jaksaakseen säilyttää kuulijan mielenkiinnon läpi koko mittansa.

Entä sitten se ensimmäisessä osassa alkanut tarina? Ensimmäisessä osassa yhtye keskittyi rakentamaan kuvaa ihmisestä, joka oli lyöty maahan. Nyt jälkimmäisen osan kuluessa tuo ihminen nousee jaloilleen, ja löytää elämästään myös kauniita ja positiivisia asioita. Itseluottamus löytyy yhtä lailla luottamuksesta toiseen ihmiseen, kuin myös omaan tekemiseen. Tämä sanoma kiteytyy kappaleen Ota tai jätä tekstissä, jossa lauletaan: ”Minä olen tässä, minä olen tällainen, ota tai jätä”.

Antti Sillanmäki