Älä hermostu turhasta

Teksti: Emilia Joronen
Kuvat: Pixabay

Joka kevät herään vapaapäivän aamuna aivan liian aikaisin (seitsemältä…) hurinaan ikkunani alla. Lehtipuhaltimet puhaltavat talven hiekkoja pois kerrostalon etuovien edestä ja herään hurinaan ärtyisänä. Voisivat tehdä meteliä synnyttäviä töitä ihmisten aikoihin eikä joka kerta näin aikaisin aamulla.

Kampean itseni sängystä ylös ja siirryn kiukkuisena keittämään kahvia. Mielessäni kiroan koko ajan metelinaiheuttajat ja toivon, että he saisivat mahdollisimman äkkiä työnsä tehtyä ja häipyisivät.

Myöhemmin päivällä fiilistelen sitä, kuinka kivalta hiekaton ja kivetön asvaltti tuntuukaan uusien tennareiden alla pitkän talven jälkeen. Ei mene kiviä kenkään eivätkä kengänpohjat silppuunnu hiekotushiekalla kävelystä. Tuntuu keväältä enemmän kuin koko tänä vuonna kertaakaan, puhdas asvaltti on varma kevään merkki.

Tajuan, ettei kivetöntä tietä olisi, jos puhallinmiehet eivät olisi aamulla olleet ikkunan alla hommissa. Ei tarvitsisi nauttia tästäkään keväisestä fiiliksestä ilman toisten tekemää työtä. Aamuinen kiukuttelu alkaa tuntua yhtäkkiä lapselliselta.

Nykyaikana tuntuu, että vain omalla itsellä on väliä ja kokonainen päivä voi ihan oikeasti mennä täysin pilalle lehtipuhaltimen hurinasta ikkunan alla muka liian aikaisin. Toisten huomioon ottaminen on toissijaista oman itsen jälkeen, ja naurettavistakin asioista voi saada itselleen huonon fiiliksen koko päiväksi. Aamuinen episodi herätteli kuitenkin taas siihen, ettei ketään tahallaan ärsytetä aikaisin aamulla metelöimällä, vaan taustalla on yleensä hyväkin syy.

Annetaan siis enemmän arvoa aamumetelöijille ja yritetään etsiä asioista niiden parhaimmat puolet eikä aina vain huonoimpia. Jokaisella työllä on tarkoitus ja sitä pitäisi muistaa arvostaa enemmän. Mietitään tarkemmin ensi kerralla, kun ollaan valmiita huutamaan ikkunasta lehtipuhaltimille liuta kirosanoja, onko se sittenkään tarpeellista.

Itä-Suomen yliopiston kulttuuritieteissä opeteltiin keväällä 2018 mediakirjoittamista. Osana kurssia opiskelijat kirjoittivat muiden tekstien lomassa kritiikkejä ja kolumneja. Uljas julkaisee uusien kriitikoiden tuotoksia valikoidusti.