Äkäisen punkin viipaleita

Teksti: Pertti Pulkkanen
Pelle Miljoona keikkailemassa Helsingissä vuonna 1978. Kuva: Vesa Klemetti.

Love Recordsin julkaisuna vuonna 1978 ilmestynyt kokoelma-albumi Pohjalla on varhaisen kotimaisen punkrockin klassikkolevy jos jokin. Se sisältää edustavia näytteitä yhtyeiltä 1978, Pelle Miljoona & N.U.S., Problems?, Se ja Sehr Schnell. Kyseiset yhtyeet Pelle Miljoona & N.U.S.:ää lukuun ottamatta esiintyivät myös albumin tiimoilta tehdyllä Pohjalla-kiertueella.

Pitkäsoiton suurimmiksi klassikkokappaleiksi ovat muodostuneet Pelle Miljoona & N.U.S.:n Väkivalta ja päihdeongelma ja Se-yhtyeen varhaistuotannon terävintä kärkeä edustava Ei asfaltti liiku. Yhtyeistä jälkimmäisen melko sofistikoitunut musiikillinen ilmaisu eroaa huomattavasti muista albumilla esiintyvistä yhtyeistä ja varsinainen taidenumero Pohjalla-levyllä on toinen Se-yhtyeen tuotantoa edustava kappale Peilit.

Pohjalla-levylle Love Recordsin studiolla kolmessa tunnissa taltioidut neljä kappaletta olivat viimeiset Pelle Miljoona & N.U.S.:n tekemät levytykset. Niistä myös kolme muuta, eli Häpeän olla valkoinen, En jumaloi Amerikkaa ja Rocktähti onnistuivat mainiosti.

Pellen kantaaottavuuden vastapainoksi Tumppi Varosen luotsaama Problems?-yhtye edusti etenkin alkuvaiheessaan siloittelematonta katurockia. Yhtyeen Pohjalla-albumille levyttämistä kappaleista aikaa kestävimmäksi on osoittautunut Pelle Miljoona Unitedin keikkaohjelmistossa edelleen viihtyvä ja sinne mainiosti kuuluva Mä haluun mennä. Myös Raitsikka oot ja revittelevä Koko yö edustavat lähes klassikkotasoa. Problemsin Pohjalla-albumilla julkaistuista kappaleista kantaaottavin on Pummina kaupungissa! Miksi?

Pohjalla-kokoelmalevy. Love Records: 1978.

Sehr Schnell edustaa Pohjalla-albumin kaikkein nuorinta soittajistoa. Edelleen silloin tällöin keikkaileva yhtye suhtautui kriittisesti asemaansa ylemmän keskiluokan lapsina ja sen Pohjalla-albumille taltioimat neljä kappaletta; 18 VVK, Tekopyhä, Juho Vanha natsi ja Värinää ovat kaikki siinä määrin päteviä näytteitä, että ne lukeutuvat Sehr Schnellin niukan levytystuotannon ytimeen. Yhtye loi legendaarisen maineensa jo Pohjalla-levyllä julkaistujen kappaleidensa ja albumin tiimoilta tehdyn kiertueen ansiosta.

Legendaarisen Pelle Miljoona & 1980 -yhtyeen edeltäjältä, varsin lyhytikäiseltä 1978:lta mukana on yksi näyte; Tumppi Varosen vokalisoima näkemys Virtanen-yhtyeen klassikkokappaleesta Elektroninen xtaasi. Vierailijoina sillä kuultiin Sehr Schnellin solistia Ari ”Stressi” Haapalaa ja kitaristi Kyösti ”Adi” Remestä.

Yksittäisten yhtyeiden työstämien albumien osalta varhaisen suomipunkin keskeiset näytöt saivat odottaa vuoteen 1979, jolloin esimerkiksi Pelle Miljoona & 1980 julkaisi kaksi klassikkolevyä ja Ratsia erinomaisen esikoisalbuminsa. Vuoden 1978 levytysten osalta Pohjalla-albumilla julkaistu usean yhtyeen pioneerityö on kiistattoman merkittävää ja suurimmaksi osaksi varsin hyvin aikaa kestänyttä.

1978-sarjassa Pertti Pulkkanen antaa arvionsa 40 vuoden takaisista rocklevyistä. Tämä on sarjan toinen osa.