80-luvusta selvittiin, entä nyt?

wwwura1of7wwwura2of7wwwura4of7wwwura5of7wwwura6of7wwwura7of7

JOENSUU – 80-luku alkoi edistyksen ja taloudellisen ruusuilla tanssimisen vuosikymmenenä. Kivuttiin niin korkealle, että syöksyminen sieltä sattui. Sillä päin helvettiähän se 80-luku sitten kaikesta huumasta huolimatta meni – vähän kuin kuluvan vuosituhannen alkupuoli siis.
80-lukuiseen MacGyverin, Commodore 64:n ja Hanoi Rocksin maailmaan palaavasta näytelmästä Ura on ennakkotiedoista päätellen tulossa melkoinen nostalgiaspektaakkeli kolmekymppisille. Se on Jukka Moskuvaaran ohjaama ja käsikirjoittama teos, joka kertoo livemusan, videoprojisoinnin ja teatterin yhdistelmällä kolmen miehen matkasta 80-luvulta tähän päivään. Kasari-ilottelun takaa löytyy synkkiä tarinoita. Äiti lähtee ja näytelmän kerrotaan alkavan loppulaskennasta. Joutuuko sieltä esityksestä lähtemään sitten itkien kotiin?
”No, jos lukisi pelkän tekstin, niin kyllä, mutta meidän toteutustapa vie sitä enemmän eheytymisen ja selviytymisen suuntaan. Käsittelemme rankkoja aiheita sellaiseen MacGyver-tapaan. Kun esityspaikaksi tuli Kerubi, niin tästä muodostui enemmänkin rock-kuvaelma perinteisen näytelmän sijaan”, Moskuvaara kertoo.

Teoksen sankaritematiikka peilaa 80-luvun lisäksi nykyaikaa. Moskuvaaran mukaan Urassa ei messuta, mutta kantaa otetaan.
”Totuus on se, että maailmaa voi pelastaa, mutta välillä pitää mennä himaan pesemään kestovaippoja”, hän sanoo.
Näytelmä on Poiketa ry:n tuotanto. Yhdistyksen aiempi tuotanto Hurtta esitettiin jäällä – paljolti luistellen. Sen aikana räjäytetty iso pommi pääsi iltapäivälehtien lööppeihin saakka. Audiovisuaalista ilotulitusta on luvassa nytkin. Parin tunnin mittaisen teoksen näyttelijöinä nähdään Jaakko Tohkanen, Timo Lavikainen ja Perttu Leinonen.

Urassa musiikista vastaavat Laura Kaljunen ja The Knight Riders –yhtye. Vähällä eivät pääse soittajatkaan.
”Olen tehnyt viime päivinä ahkerasti taustatutkimusta: katsonut vanhoja musiikkivideoita, vuonna 1987 valmistuneen elokuvan Robocop (huh huh, kiitos MTV3!), laulanut kasarihittejä paikallisen pubin karaokessa…”, Kaljunen kertoo omassa blogissaan.
Uran blogissa kerrotaan sekin, kuinka hitti valmistetaan. Moni on luullut sitä vaikeaksi, mutta hitin resepti onkin hyvin hyvin yksinkertainen: Käytä lehmänkelloa. Paljon.

Ura verkossa: http://www.uraesitys.com

Uran ensi-ilta on 19. helmikuuta kello 16 Kerubin salissa.