25-vuotiaat | Peer Günt:Years on the Road

Varhaistuotannon parhaat yksissä kansissa

80-luvun lopuksi Kouvolan rytinätrio Peer Günt julkaisi 12 kappaleen kovan kokoelman, joka tarjosi pintaraapaisun yhtyeen keskeisimpään tuotantoon. Kaikkien aikojen kotimaisiin debyytteihin lukeutuvalta nimettömältä esikoiselta mukana ovat yhtyeen alkuaikojen ideologian loistavasti tiivistänyt I Don’t Wanna Be A Rock N’ Roll Star sekä useista juna-aiheisista kappaleistaan ensimmäinen, eli riffittelyn ja sooloilun juhlaa tarjoillut Train Train.

Esikoista seurannut minilp Through the Wall on huomioitu ansaitusti, eli iskevän She Was Here For Rock N’Rollin ja todella upean slovarin Losin’ My Mindin verran. Backseat lukeutuu Güntin laadukkaimpiin pitkäsoittoihin, mutta näin suppealla kokoelmalla sen osuus on kenties turhan runsas. Raivoisa nimiraita ja toinen merkkiteos Bad Boys Are Here ovat ehdottomuuksia, mutta Let Her in ja Hole in the Door eivät aivan niin keskeisiä. Good girls don’t…:ilta mukana ovat tärkeistä tärkeimmät, eli sinkkubiisiksi valikoitunut Bartender sekä yhtyeen harvan balladituotannon ehkäpä kirkkain mestariteos, myös tälle kokoelmalle nimensä antanut Years on the Road.
Hivenen sofistikoituneempaa tuotantoa tarjoilleelta Fire Wirelta kokoelmalle ovat päätyneet singlepoiminta Wake Me Up sekä bluesahtava huippuhetki Handfull of Sand. 12 kappaleen kokonaisuudelta ainoastaan Backseatin pari ei niin essentiaalia kappaletta olisi tuossa vaiheessa voinut korvata toisilla biiseillä. Omat valintani olisivat kohdistuneet esikoisen bluespalaan Street 69 sekä mainiosti rullaavaan Moses on the Mountainiin Fire Wirelta.

Jos Güntin 80-luvun tuotannosta olisi pakko valita vain yksi levy, valinta voisi kohdistua Years on the Roadiin, vaikka kokoelma kyseessä onkin. Tai toisaalta ehkä juuri siksi.

Teijo ”Twist Twist” Erkinharju 52 vuotta 24. tammikuuta.