25-vuotiaat: Katurokkarien kehittyneempi vaihe

Smack säilyy kotimaisen katurockin kiistattomana merkkipaaluna. Vuonna 1996 edesmenneen vokalisti Ilari ”Claude” Peltolan ja kitaristi Mika ”Manchuria” Mantereen johtaman yhtyeen vuoden 1984 raakilemainen debyytti Smack on You on eräs huimimmista adrenaliinilatauksista koko kotimaisen rockin historiassa. Esimerkiksi Criminal, Good Morning Headache ja Cemetary Walls lukeutuvat vahvan albumikokonaisuuden terävimpään kärkeen.
On Youn seuraaja Rattlesnake Bite oli astetta hienostuneempi kokonaisuus ja sisälsi muun muassa balladiklassikon Somewhere Out of the Day. Varsin tiukan livebändin maineessa ollut Smack julkaisi konserttitaltioinnin jo kahden pitkäsoiton jälkeen. Live Desirella yhtye teki coverbiisien myötä kunniaa Iggy & The Stoogesin ja Doorsin kaltaisille vaikuttajilleen. Livetulkintoina kuultiin näkemyksiä myös alkuaan pitkäsoittojen ulkopuolella julkaistuista I Think I’m Gonna Buy This Townin ja Black Birdin kaltaisista pikkuhelmistä.

Kevättalvella 1987 ilmestyneen pitkäsoiton Salvation Smack kävi äänittämässä Lontoossa TT Oksalan tuottamana. Manchurian ja Clauden lisäksi yhtyeen line upiksi oli vakiintunut kitaristi Rane Raitsikka, basisti Jimi Sero ja rumpali Kinde.
Edellisistä levyistä Smackin kehitystä upeasti jatkanut Salvation sisältää todellisia ässiä. Love is the Only Salvation on iskevä avaus, Set My Love on You rytmiikaltaan oivaltava, Hellhounds on My Tail svengaa kiitettävästi ja Trust on You on todellinen kaunokki. Look Aroundista muodostui pitkäsoiton hitti jo kertosäkeensä ansiosta, mutta albumin katurockklassikon titteli lankeaa vimmaiselle Built to Destroy -raidalle. Blinded by the Light ja Johnny the Pusher ovat kovassa seurassa hieman täytteenomaisempia, mutta päätösraita Wilderness sisältää huimia komppiviidakoita.

Smackin viimeisin pitkäsoitto Radical onnistui vain osittain, eikä Amerikan valloitusta loppujen lopuksi tapahtunut. Smack saavutti silti kiistatonta kulttisuosiota ulkomailla ja maamme uskottavimman katurockryhmän levytykset ovat kestäneet ajan hammasta suorastaan erinomaisesti.

Smack: Salvation

Arviosarjassa Pertti Pulkkanen esittelee 25-vuotiaita klassikkolevyjä kotimaisen rockin saralta.