20x Pelle Miljoona

20 hyvää, muttei parasta

Suomipunkin kiistattoman isähahmon Pelle Miljoonan osalta 20x-kokoelma sisältää tuotantoa vuosilta 1978–82. Kyseiselle ajanjaksolle miehen kaikkein keskeisimmiltä kokoonpanoilta, eli 1980- yhtyeeltä ja Pelle Miljoona Oy:lta diskografiaan sijoittuu vähintään kolme kiistatonta klassikkoalbumia, eli Pelko ja viha, Viimeinen syksy sekä Moottoritie on kuuma ja niiden lisäksi upeita singleraitoja. 20 kappaleen poiminta osoittautuu näin ollen erinomaisen vaikeaksi tehtäväksi.

Tunnetuimpien helmien lisäksi mukaan on päässyt myös harvinaisempia albumiraitoja. Hyvä niin, mutta valinnat olisivat Pelon ja vihan Vallankumous kulttuuriin -kappaleen ja Viimeisen syksyn Tumpin laulaman Kaikesta täytyy maksaa-räyhän asemesta voineet osua esimerkiksi Mua valvotaan ja Juosten kohti elämää-raitoihin samaisilta pitkäsoitoilta. Viimeiseltä syksyltä kokoelmalle ovat todellisina helminä päässeet Ajassa tapahtuu sekä Gabriel. Moottoritien keskeisin anti on suhteellisen hyvin huomioitu, sillä legendaarisen nimiraidan lisäksi mukana ovat muun muassa Juokse villi lapsi ja Koska sydän sanoi niin.
Huippukauden loppuosan valinnoista on eniten huomautettavaa. Matkalla tuntemattomaan – albumin nimikappale on ehdoton, mutta Radio Kebabilta löytyvä Vedä verhot kiinni on näin suppealla kokoelmalla turha valinta. Sen tilalle olisi mainiosti kelvannut esimerkiksi erinomainen Varjo seuraa onneain, niin ikään hitiksi osoittautunut Sodoman poika tai harvinaisempana helmenä Matkalla tuntemattomaan –albumin sessioissa äänitetty Ne päivät ovat taas täällä.

Varhaisemmista singlenä julkaistuista huippuhetkistä eniten jää kaipaamaan Mulla menee lujaa – sinkun b-puolena alkuaan julkaistua loistavaa raitaa Rakastava voima. Pelle Miljoonan tapauksessa 20x-sarjan kokoelmaa mieluummin ensimmäiseksi hankinnaksi suosittelisin vuonna 1995 julkaistua 23 kappaleen kokoelmaa Stoori, joka niin ikään käsittää tuotantoa vuosilta 1978–82.