1974 | Uriah Heep: Wonderworld

Legendaarisimman kokoonpanon viimeinen pitkäsoitto

Munchenissä vuoden 1974 alussa äänitetty ja jo samaisen vuoden huhtikuussa julkaistu Wonderworld jäi Uriah Heepin legendaarisimman miehityksen (Ken Hensley, David Byron, Mick Box, Lee Kerslake ja Gary Thain) viimeiseksi pitkäsoitoksi. Kyseessä on varsin onnistunut albumi, etenkin kun ottaa huomioon, kuinka kaoottisissa olosuhteissa se työstettiin.
Pitkäsoiton onnistuneimmat raidat ovat klassikkotasoinen ja kosketinsoitinvoittoinen nimiraita Wonderworld sekä ainoastaan Hensleyn pianon sekä Byronin laulusuorituksen sisältävä balladikaunokki The Easy Road. Revittelevämpää hardrocktyyliä levyllä edustavat Suicidal Man, So Tired sekä iskevyydessään myös singleksi valikoitunut Something or Nothing. Shadows and the Wind lukeutuu melodisempiin helmiin, I Won’t Mind on yllättävänkin bluespainotteinen revittely, We Got We veikeä progepala ja pitkä ja vakuuttava Dreams eräs pitkäsoiton huippuhetkistä.

Wonderworld ei sisältänyt yhtään hittiä, mutta kyseessä on tasaisen vahva albumikokonaisuus, jolla rankemmat revittelyraidat ja nyansikkaampi tuotanto täydentävät tyylitajuisesti toisiaan kokonaisuuden pysyessä upeasti kasassa. Kyseisen pitkäsoiton tiimoilta Heep myös konsertoi Helsingin Messuhallissa toukokuun puolivälissä. Wonderworld jäi jo seuraavan vuoden lopussa edesmenneen Gary Thainin viimeiseksi levyksi Heepin kanssa.
Hänen tilalleen tuli ensisijaisesti Roxy Musicista muistettu John Wetton.

Uuden kokoonpanon debyyttilevy, vuonna 1975 ilmestynyt Return to Fantasy lukeutuu Heepin diskografiassa yhtyeen aliarvostetuimpiin pitkäsoittoihin. Lee Kerslake 67 vuotta 16. huhtikuuta.

Pertti Pulkkanen jatkaa rockin historian luotaamista. Vuorossa vuoden 1974 klassikot.