1974 | Sweet: Sweet Fanny Adams

Hardrocktyylin avaus

Huhtikuussa 1974 ilmestynyt Sweet Fanny Adams merkitsi ratkaisevaa muutosta The Sweet-yhtyeen musiikillisessa tyylissä. Kvartetti oli toki esitellyt revittelevämpää puoltaan jo purkkahittien itse kirjoittamillaan b-puolilla, mutta Fanny Adams tarjosi albumillisen tanakasti soitettua ja varsin tasokasta hardrockia.
Valtaosa pitkäsoiton kappaleista edusti luonnollisesti yhtyeen omaa tuotantoa. Andy Scottin säveltämä Set Me Free on erittäin kipakka ja suorastaan raaka avaus raspisine vokaaleineen, tiukkoine komppeineen ja upeine kitarointeineen. Heartbreak Today löytää soitannollisen loistokkuutensa lisäksi myös hittipotentiaalia omaavan kertosäkeen. Myös Rebel Rouserilla on tarjottavanaan kiitettävästi iskevyyttä.

Albumin teokseksi nousee kakkospuolen avaava Sweet FA, joka on lyhenne sanoista fuck all. Restless saa kantaa pitkäsoiton sävykkäimmän raidan titteliä ja Andyn käsialaa oleva Into the Night on jälleen tyylitajuisen hardrockin juhlaa iskevän kertsin kera.
Sweetin omat kappaleet Fanny Adamsilla ovat niin tasokkaita, että hittinikkareiden Nicky Chinn ja Mike Chapman laatimat No You Don’t sekä etenkin Ac/Dc jäävät niihin verrattuina hienoisiksi täyteraidoiksi siitäkin huolimatta, että niistä jälkimmäinen kelpasi coveriksi naisrockin kiistattomiin pioneereihin lukeutuvalle Joan Jettille. Joey Dee & The Starlitersin 60-luvun alun hitti Peppermint Twist sen sijaan versioituu veikeästi.

Sweet jatkoi tasokkaiden pitkäsoittojen parissa jo saman vuoden puolella ilmestymään ehtineen Desolation Boulevardin myötä. Koko 70-luvun loppupuolen yhtye julkaisi varsin onnistuneita albumeita, joista varsinainen ässä on vuonna 1976 ilmestynyt Give Us A Wink.

Pertti Pulkkanen jatkaa rockin historian luotaamista. Vuorossa vuoden 1974 klassikot.