1974 | Mountain: Avalanche

Upea 70-luvun tuotannon viimeinen pitkäsoitto

Amerikkalaisen varhaisen heavyrockin kivenjalkoihin lukeutuvan Mountain-yhtyeen 70-lukuisen tuotannon päätti tyylikkäästi vuonna 1974 ilmestynyt pitkäsoitto Avalanche. Kitaristi/laulaja Leslie Westin ja basisti/laulaja Felix Pappalardin muodostamaa ydinryhmää oli palannut täydentämään rumpali Corky Laing ja uutena jäsenenä mukaan oli saatu kitaristi David Perry.

Ainoat pitkäsoiton hivenen tasapaksummat esitykset ovat turhan tutut rockcoverit, Jerry Lee Lewisin Whole Lotta Shakin’ Goin’ On sekä Rollareiden Satisfaction. Niiden vastapainoksi tyylikkään melodinen ja Felix Pappalardin upeasti tulkitsema Sister Justice on albumin mestariteos, mutta huonoja eivät missään nimessä ole muutkaan omaa tuotantoa edustavat kappaleet.
Alisan on Leslie Westin tyylikäs instrumentaali kaksikko Pappalardi/Collinsin vastatessa albumin nyanssikkaammista kappaleista, joihin lukeutuvat kakkospuolen avaus Thumbsucker, letkeästi rullaava Swamp Boy, akustisvoittoinen I Love to See You Fly sekä melodisen oivaltava päätösraita Last of the Sunshine Days. Kaksikon West/Laing käsialaa ovat pitkäsoiton tiukat rypistykset You Better Believe It sekä Back Where I Belong, joissa West pääsee revittelemään tapansa mukaan.

Vaikkei suurimpien klassikoidensa, eli Mountain Climbingin ja Nantucket Sleighriden tasolle ylläkään, Avalanche on mainio albumi, jolla Mountain petrasi selkeästi edeltäneestä tylsähköstä tuplalivestään Twin Peaksista. . Suurimmaksi osaksi vahvan kappalemateriaalin lisäksi asiaan ei voinut olla vaikuttamatta Corky Laingin paluu yhtyeeseen.
Felix Pappalardin kuolemasta tulee 17. huhtikuuta kuluneeksi 31 vuotta.

Pertti Pulkkanen jatkaa rockin historian luotaamista. Vuorossa vuoden 1974 klassikot.